
60 vil følge høstens FM-emne
Hele 60 studenter ønsker å følge undervisningen i «Facility Managmenet i organisasjoner» ved Handelshøyskolen ved OsloMet.
Ellen Nygard, som er universitetslektor på Handelshøyskolen ved OsloMet og faglig ansvarlig for dagens studietilbud i fasilitetsstyring, er naturlig nok glad for den gode oppslutningen. Alle de 60 studieplassene er nå fylt opp.
– Også dette studieåret tilbyr Handelshøyskolen OsloMet FM-emnene Facility Management i organisasjoner på høsten og Pedagogisk ledelse og ressursutvikling innen Facility Management på våren, sier hun.
Høstens emne er på 10 studiepoeng og vårens emne er på 15 studiepoeng.
– Vi regner 30 studiepoeng i semesteret som full arbeidsuke. Begge disse emnene lar seg med andre ord kombinere med jobb. I høst ser det ut til at en tredjedel av de om lag 60 studentene på emnet er deltidsstudenter. Undervisningsstart er fredag 8. september. Også fulltidsstudentene på Bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet og Årsstudium i organisasjon og ledelse kan velge høstens FM-emne som ett av sine valgfag. Og det gjør mange av dem. Om lag 30 av bachelorstudentene og ti av årsstudentene har meldt seg på høstens FM-emne.
Underviser mye over nett
– Fredag er valgt som fast undervisningsdag. Ikke minst for å tilrettelegge for studier i FM samtidig som man er i jobb. For mange arbeidstakere er fredagene gjerne lettere å få til å delta i undervisningen på. Da er det snart er helg og ukas alle må-oppgaver på jobb er gjerne under kontroll.
Det aller meste av undervisningen på både høstens og vårens emne er nettbasert i form av tre-fire timer på Zoom.
– Nå behersker både jeg og underviserne jeg har med meg både Zoom-verktøyet og undervisningsplattformen Canvas mye bedre enn da alt var nytt i 2020. Heldigvis. Jeg mener bruken av disse verktøyene gir studentene mange fordeler i en travel hverdag, hvor også studiene skal finne sin plass.
Blir kjent med hverandre
Et par ganger hvert semester legger Handelshøyskolen OsloMet opp til fysisk oppmøte på campus i Oslo. Ellen Nygard understreker at det er viktig for å få til et faglig nettverk og samhold blant FM-emnestudentene:
– På de fysiske samlingene passer jeg på å kombinere undervisningen med skreddersydde studiebesøk hos facility managere i ulike virksomheter i Oslo.
– Da får studentene nyttig praktisk innsikt i det som de ellers leser om litteraturen og får presentert som modeller og annet i undervisningen. I tillegg forsøker jeg å tilrettelegge så godt jeg kan for at studentene blir kjent med hverandre og ulike FM-faglige ressurser mens vi er fysisk samlet i Oslo. Med det får den enkelte student seg forhåpentligvis et faglig nettverk. Det har man gjerne stor glede av også etter at perioden som FM-emnestudent er over.

Lang utdanningshistorie
Første gang Facility Management i organisasjoner og Pedagogisk ledelse og ressursutvikling innen Facility Management ble tilbudt, var studieåret 2020-2021.
– Å få på plass et studietilbud i fasilitetsstyring / facility management / FM – kjært barn har mange navn – allerede høsten 2020, var veldig, veldig viktig for meg. For på våren 2020 gikk jo det siste kullet med studenter med FM-fordypning i sin bachelorgrad i økonomi og administrasjon ut fra Handelshøyskolen OsloMet. Med det var en 65 års utdanningshistorie over. Dessverre.
– Fortsatt ubrutt ble rekken av år, heldigvis, siden vi allerede samme høst kunne tilby et enkeltemne i FM. Det var den gang nytilsatt instituttleder Jørgen Modalsli som høsten 2019 skar igjennom og fikk igjennom et fortsatt studietilbud i FM. Det er jeg ham evig takknemlig for.
Ivrer for studietilbud i FM
– Samtidig er det klart at det igjen er behov for å få på plass en komplett utdanning i FM hos oss på Handelshøyskolen OsloMet. Mange gode krefter jobber sammen for å få dette til, godt ledet av klubbleder Heidi Woll i Forskerforbundet her ved OsloMet. Det har Renholdsnytt skrevet mye om tidligere:
Stort behov for å få på plass en høyere utdanning i fasilitetsstyring (renholdsnytt.no 23/3-2023)
Jobber videre med FM-bachelor (renholdsnytt.no 31/3-2023)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.