
Jobber for ny FM-bachelor ved OsloMet
Arbeidslivet skriker etter ledere med høyere utdannelse. Nå jobbes det for at fasilitetsstyring igjen skal bli en fullverdig bachelorutdannelse på Handelshøyskolen ved OsloMet.
Mangelen på ledere til det ledernivået vi tradisjonelt har uteksaminert til, er nå merkbar.
Ellen Nygard
Ellen Nygard orienterte om status for arbeidet under et nylig møte i regi av Norsk Forening for Service og Renhold. Nygard er, som mange vil vite, universitetslektor på Handelshøyskolen ved OsloMet og faglig ansvarlig for dagens studietilbud i fasilitetsstyring.
Hun understreker at utfallet ikke er gitt, men fremhever at de involverte aktørene ikke ville satt i gang alt dette hvis de ikke hadde tro på å lykkes.
På Ahus håndterer disse FM-bachelorene fag- og personalledelse innen 30 støttetjenester fra eiendomsforvaltning til renhold. […] Det erfares en betydelig forskjell på effektiviteten i FM-rollen for dem som har denne [bachelor] bakgrunnen.
Morten Løkken Bendiksen, divisjonsdirektør Facilities Management, Akershus Universitetssykehus HF
Ble historie for tre år siden
Våren 2020 var det siste kullet med bachelorstudenter ferdig med sin 3-årige utdannelse med fordypning i Facility Management, eller fasilitetsstyring som Nygard foretrekker å benytte.
De to første årene av dette studiet dreide seg primært om økonomi og administrasjon. Det krevdes høye karakterer for å komme inn, og med full fordypning i fasilitetsstyring først i tredjeåret, bidro det til at for få studenter søkte seg til denne retningen.
Allerede ser bransjen at det danner seg et kompetansehull, hvor man ikke lengre får tilførsel av nyutdannede ledere med innsikt i bransjen og dens kompleksitet.
Mari Antonsen Røed (leder, på vegne av styret), Norsk Forening for Service og Renhold
Dagens tilbud
Nygard forteller at Handelshøyskolen ved OsloMet i dag tilbyr to enkeltemner i fasilitetsstyring. Ett av emnene kan velges som del av én av bachelorutdanningene og begge emnene på ett av årsstudiene. I tillegg er det åpent for å søke opptak som enkeltemnestudent.
– På høsten kjøres emnet «Facility Management (FM) i organisasjoner», som gir en innføring i fagområdet. I alt 52 studenter fulgte dette emnet sist høst, noe som viser at det er populært.
– På våren finnes emnet «Pedagogisk ledelse og ressursutvikling innen Facility Management», der tanken er å gi ledere en trygghet og en trivsel i det å gi opplæring til servicemedarbeidere. Emnet knyttes særlig opp mot fagbrev i renhold og vaskeri, og til dels HACCP brukt i produksjonskjøkken og i matservering. Det har nå om lag 20 aktive studenter.
Trigget til handling
Nygard ble provosert da Jan Messel i fjor utkom med bok i forbindelse med OsloMets 200-årsjubileum. Der sto å lese at Facility Management var et avsluttet kapittel. Etter å ha skrevet en kronikk i Renholdsnytt, begynte snøballen å rulle.
–
Jeg tok kontakt med min klubbleder Heidi Woll i Forskerforbundet, som
jeg er organisert i. I november kontaktet hun næringsminister Vestre
og forsknings- og høyere utdanningsminister Borten Moe, der vi
argumenterte for fortsatt behov for lederkompetanse i vår del av
arbeidslivet, sier Nygard.
Hun opplyser at fem tunge aktører i ettertid har bidratt med støtteskriv som kan brukes i møte med departementet og stortingsrepresentanter [les utdrag på denne siden, presentert i blått, red.anm.].
Alle fremhever at utdanningen må på plass igjen.
behovet for ledere med høy kompetanse på dette området [renhold og andre oppgaver innenfor drift og vedlikehold] er stort. Dette må ses i sammenheng med økonomiforståelse, logistikk, kunnskap om servicebransjen, digitalisering, etc. Utdanning på høyere nivå som dekker dette, finnes per i dag ikke i Norge.
Brede Edvardsen (nestleder) og Trine Wiig (forbundssekretær), Norsk Arbeidsmandsforbund
Håper på 2024
Målet er å få på plass en ny bachelor i fasilitetsstyring og serviceledelse, med oppstart høsten 2024.
– Det skal være mulig å avslutte etter første studieår og få et vitnemål som årsstudent, og ikke bare en karakterutskrift. Velger du å gå videre, kan du ta en treårig bachelorutdannelse i fasilitetsstyring og serviceledelse.
– Det vil dessuten være et eget opptak til både årsstudiet og bacheloren. Det vil si at disse to studiene er uavhengige av øvrige studier ved Handelshøyskolen.
Iallfall er det dette Ellen Nygard og hennes støttespillere jobber for.
Dette [fasilitetstjenester] er tjenesteområder som både internasjonalt og i Norge er i betydelig utvikling. […] Vi ser […] at behovet for ledere og fagpersoner med et høyere akademisk utdanningsnivå er sterkt etterspurt og mangelfullt dekket i dag.
Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør, NHO Service og Handel
Også for deg med yrkespraksis
I renholdsbransjen har mange avansert til leder uten å ha noen formalkompetanse. Trolig er det mange av disse som kunne tenke seg en 1- eller 3-årig utdannelse på høyere nivå, for på den måten å bli tryggere i sin rolle som leder og lettere kunne avansere i sin karriere.
– Vi planlegger å ta opp med ministrene at bransjen har behov for at folk kan ta studiene basert på realkompetanse, i tillegg til opptak av videregåendeelever med generell studiekompetanse, sier Ellen Nygard.
– Dette med realkompetanseopptak er imidlertid ulikt praktisert i Norge. I mange høyere utdanninger er det tilstrekkelig å være over 25 år og at du kan dokumentere minst 5 års arbeidspraksis. Ved OsloMet stilles det i tillegg krav til at du har så og så mye formalkompetanse i norsk og engelsk fra videregående.
– Dette er det ikke alle som har. En viss tilpasning av dagens regelverk er derfor ønskelig. Det vil ha et viktig integreringsaspekt.
– På hvilken måte en slik tilpasning best bør skje, må jeg få synspunkter på fra aktørene i bransjen, oppfordrer hun.
Utfordringene som kommer betyr at det er avgjørende at framtidens ledere innen fasilitetsstyring får den nødvendige kunnskapen til å videreutvikle sine ansatte, både fagarbeidere og ufaglærte, gjennom systematisk opplæring og kompetanseplanlegging.
Ingunn Reistad Jacobsen (seksjonsleder), Fagforbundet
Merkbar ledermangel
Men det første først, understreker Nygard:
– Sammen med klubblederen min håper jeg på møter med bevilgende myndigheter og ledelsen ved OsloMet denne våren. Måtte vi lykkes raskt!
– I vår er det tre år siden arbeidslivet fikk tilført uteksaminerte med spisskompetanse i fasilitetsstyring fra vår utdanningsinstitusjon. Mangelen på ledere til det ledernivået vi tradisjonelt har uteksaminert til, er nå merkbar. Det må vi få gjort noe med, avslutter Ellen Nygard.
Les også kronikken: Fortidens oldfrue- og husøkonomutdanninger sett i lys av nåtiden (Renholdsnytt.no 16/10-2022)
Flere kronikker her (Renholdsnytt.no)
.
signalene fra både næringslivet og storsamfunnet tilsier et skrikende behov for økt kompetanse blant denne kategorien av ledere. […] det er av samfunnskritisk betydning at det norske arbeidslivet og storsamfunnet for øvrig, igjen får en årlig tilførsel av ledere med spisskompetanse i myndighetskrav og standarder på det aktuelle feltet.
Heidi Woll, Forskerforbundet
.
.
.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.
Bestill abonnement
Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på