Gulv_ErikWA_5567_kvad

Elsker gulv med enkelt ved­like­hold

Med en fartstid på 55 år er neppe mange i verden som har jobbet lenger med gulv enn Erik W. Andersen. I vår siste papir­utgave (Renholds­nytt nr. 5/2015) gir han råd om valg av gulv ut fra et renholds- og vedlike­holds­perspektiv.

Publisert

En konklusjon er at gulv er det dyreste som finnes i et bygg, når vi tenker livsløps­kostnader.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Gulv gir større vedlikeholds­utgifter enn tak og vegg, under­streker han og tilføyer:

– Paradokset er at de store entre­prenørene har konsulenter for omtrent alle andre fagområder enn gulv.

Erik W. Andersen er en etterspurt rådgiver blant inn­kjøpere som tenker livs­syklus. (Foto: Trond Erik Hillestad)

Erik W. Andersen er født og oppvokst med gulv, familien har vært i bransjen siden hans bestefar opprettet agentur­firma på bl.a. gulv i 1890. Dagens bedrift er spesialisert på gulv og jobber med råd­givning og leveranser.

Andersen har lang erfaring med svært mange for­skjellige gulv­typer og under­streker at det er ingen gulv som bare har fordeler og ingen ulemper.

– Det gjelder derfor å finne det gulvet som passer deg best, som har flest mulig minuser og flest plusser, sier han.

Et utvalg gulv

Hele artikkelen om Erik W. Andersen og hans råd kan du lese i vår papir­utgave.

I tillegg ser han med renholds­blikk og gir en oversikt over noen vanlige gulv­typer nedenfor, med unntak for blant annet stein, epoxy og vegg-til-vegg-tepper:

(Takk til Kristian Owren hos IFI – Informasjons­kontoret for farge og interiør – for velvillig utlån av eksempel­bilder for ulike gulv­typer.)

Avgassfritt belegg

Erik W. Andersen har fått så gode tilbake­meldinger fra norske sykehus­renholdere at vi omtaler et av beleggene spesifikt, det finsk­produserte LifeLine Zero.

"

I dette helse­senteret er det valgt LifeLine Zero fra Upofloor, et slite­sterkt gulv­belegg med lang levetid. Det tåler alle kjemi­kalier, til og med aceton, batteri­syre og saltsyre. Belegget er uten PVC og har ingen emisjoner. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Dette ser ut som vinyl, men er PVC-fritt, uten myknere og ftlatater og har ingen utslipp. Det tåler alle tenkelige kjemikalier, til og med aceton, batterisyre og saltsyre.

Slitasjesjiktet gir utmerket ripe- og slitasje­styrke. Belegget takler gummi­hjul uten avsmitting, både fra rullestol og gaffel­truck, forutsatt at under­gulvet tåler det. Et minus er at det ikke leveres som akustisk belegg.

Linoleum

Linoleum kom i 1864 og var da en revolusjon. Det kan ha høy avgassing, men leveres i dag med en slutt­behandling som gjør at overflaten blir motstands­dyktig mot fukt og slipende smuss. Dette letter rengjøringen. Slike gulv kan legges med oppbrett, men da bør du legge bakfyll, siden linoleum er stivt.

Linoleum leveres i dag med mye bedre over­flate enn tidligere. I dette kontor­bygget ses Colorette fra DLW Flooring. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Linoleum trenger i utgangs­punktet ingen polish. Du kan velge mellom overflate­behandlingene LPX og PUR, og det finnes tre produ­senter i verden. Husk at PUR kan krakelere hvis det legges oppå linoleum eller andre myke overflater. Fordelen med linoleum PUR er at det er motstands­dyktig overfor merker og samtidig svært motstands­dyktig overfor basiske kjemikalier med pH opptil 12.

Vær forsiktig med å velge ensfarget linoleum. Alt vises på et slikt gulv og når det slites, må du igang med boning. Det gjør at moppen glir tyngre og da sliter det på skuldrene.

Vinyl (PVC)

Årsaken til at vinyl fremdeles brukes mye i Norge, er den lave prisen. Det er ideelt i våtsoner, i oppbrett og ned i sluk. Det kan leveres som akustisk belegg og være lyddempende.

Vinyl leveres stort sett med PUR overflate­finish som er lett å rengjøre. Men når PUR slites bort, må belegget bones. Da går vedlikeholds­kostnadene opp.

En ulempe er at det brukes myknings­middel, ellers blir vinylen for stiv og nesten umulig å brette og legge. Myknerne har stoffer i seg som i enkelte tilfeller kan skade miljøet og i Sverige er det påbud om PVC-fritt.

Vinyl har i seg selv emisjoner. Det kan noen reagere på når det er sollys på gulvet eller varme i gulvet, særlig kombinert med høy fuktighet. Uten nødvendigvis å forsvare vinylen, mener Erik W. Andersen at det kanskje er litt hysteri rundt dette. Nesten alle gulv- og limtyper har en viss avgassing. Spørsmålet er konsentrasjon og type kjemikalie. Som han sier: det er noe med alt.

Vinyl rengjøres manuelt med fuktig fille eller våt mopp. Ved maskin kan du bruke rød rondell eller middel­hard børste. Polish bør du ikke bruke, da vil det krakelere etter noen måneder. Ellers må du, som ved alle typer gulv, alltid følgende rådene fra gulv­produsenten.

Gummigulv

Gummiens kanskje største fordel er at den er god å gå på. Det er viktig å ta hensyn til bein­bygningen i gang­arealer, som i helse­sentere, sykehus, lekerom, produksjons­lokaler og frisør­salonger.

Gummigulv er lett å moppe og renholde med maskiner. Det har moderat lav pris pr. kvadrat­meter og egner seg på steder med mye tråkk, som fly­plasser og sykehus. Men pris følger kvalitet. Mange har brent seg på å legge billige gummigulv.

Gummigulvet er støy­dempende, krever ingen boning, har lav avgassing og kan legges med miljø­messig lim uten emisjoner. Det trenger ikke sveises og skaper dermed flotte overflater. En sveis slites og slipper etter hvert inn skitt.

Gummien er så slitesterk at den er egnet til kjøring med gaffeltruck. Videre er den skli­hemmende og ekstremt brann­sikker. Den er elektro­statisk ledende og elektro­statisk avledende og kan brukes i operasjons­saler. Gummi kan legges i vann­baserte rom og kan også leveres olje- og fettbestandig. Gummigulv tåler alle kjemikalier, til og med batteri­syre og saltsyre.

Tregulv, kork og bambus

Mange arkitekter vil ha tre fordi det skaper liv, glød og en mykhet i kombinasjon med f.eks. stein og metall i vegg og tak. Tregulv brukes mye i sykehus, konferanse­rom, inngangs­parti, kantiner, med mer.

Renholds­kostnadene avhenger mye av overflate­behandlingen fra produsent. Kostnadene kan være akseptable, men f.eks. olje­voksede tregulv koster så mye mer å holde i orden at Erik W. Andersen aldri anbefaler slike i offentlig miljø.

I offentlige miljø har overflate­behandlingen stor innvirkning på renholds­kostnadene for tregulv. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Et alternativ er bambus, som er hardere enn eik og mer stabilt. Dette gjør den motstands­dyktig mot riper og lett å holde ren. I Kina finnes det 7-8 produsenter av ferdig behandlet bambus. Hold deg til de høyere kvalitetene, som tåler fuktighet.

Vi er ellers inne i en tid med stor interesse for gulv med natur­materialer, som kork og linoleum. Kork har liten avgassing og er godt å gå på. I sykehus brukes f.eks. linoleum vulkanisert med kork under.

------------------------------------------

Alle gulv varer lenger hvis du klarer å redusere mengden skitt som dras inn. Dette inngangs­partiet har både avskrapnings­matte og oppsugings­matte. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

I dette kontor­bygget er valgt Scandi­navian Collection fra Interface, teppe­fliser som lett håndterer møbler med trinser. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Powered by Labrador CMS