nanodraape.jpg

Selvrensende med nanoteknologi?

– Dersom du ønsker å ta i bruk et nanomiddel; vær kritisk, og krev dokumentasjon.Det er rådet fra Steinar Nilsen i Sintef.

Publisert

Lotusblomsten er selvrensende, og denne egenskapen kan ved hjelp av nanoknologien overføres til andre overflater. Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Denne artikkelen er hentet fra Renholdsnytt 1/2011, som hadde nanoteknologi som tema.– Sørg for å få dokumentasjon fra en seriøs og nøytral tredjepart. Både på virkning, holdbarhet, helse- og miljøeffekter og på at det faktisk er et nanomiddel du har fått, sier Steinar Nilsen.

For det er nemlig en god del som kaller varene sine for nanoprodukter uten at de egentlig er det: De opererer med større partikler og tykkere filmer. I praksis kan disse fungere på samme måte som nanoprodukter, men det blir en måte å lure kundene på, sier Nilsen.

– Det er en god del som kaller produktene sine for nano uten at de egentlig er det, sier Steinar Nilsen.

– Det blir litt som keiserens nye klær, og de useriøse kan lett henge seg på. Det kom jo mye mikrofiber som ikke var ekte mikro da det var nytt også, sier Nilsen.

Effekten viktigst

Han påpeker at produktet kan være vel så bra selv om det ikke egentlig er nano:

Når du ber om dokumentasjon, bør du også undersøke hvordan middelet påvirker overflatestrukturen:

– Sklisikkerhet og friksjon er helt vesentlig på gulv, påpeker han.

– Pris og kvalitet henger sammen

Roger Andersen har arbeidet innenfor renholdsbransjen i 25 år, blant annet gjennom sitt firma Modum Såpe Engros. Han har fulgt med på det som har rørt seg innenfor nanoteknologien, og testet ut nanoprodukter fra flere leverandører. Han bekrefter at kvalitet og resultat varierer sterkt.

– Våre egentester kan ikke påberopes samme gyldighet som laboratorietester, men de siste tydelig at det er sammenheng mellom pris og kvalitet. Når vi ser på kvalitet i denne sammenhengen, er egenskap og holdbarhet viktigst, sier han.

Underlaget påvirker

Andersen vil også påpeke at underlaget som behandles har stor betydning for både egenskap og holdbarhet ved produktet.

Ordet «nano» er gresk og betyr dverg. Diameteren på et hårstrå er på omtrent 80 000 nanometer (nm).

– Hva slags type materiale, hvilken tilstand det er i, rengjøring i forkant og i etterkant spiller inn. Også hvordan produktet er påført har betydning. Her er grunnarbeid, eventuell herdetid og temperatur avgjørende, sier Andersen.

Harde flater godt egnet

Et godt nanoprodukt brukt på riktig måte, kan imidlertid bidra mye til vedlikehold og renhold, mener Andersen.

– En behandlet overflate gir ikke feste for smuss i samme grad som en ubehandlet. Flaten er renere, den slites ikke like raskt, og behovet for renholdsmidler vil være helt eller delvis redusert. Spesielt på keramisk flis kan det riktige produktet gjøre stor nytte, sier han.

Nanobølgen ødela

Roger Andersen forteller at det i dag finnes langt færre nanoaktører på markedet enn det gjorde for fem år tilbake.

– Mitt inntrykk er at veldig mange kastet seg på nanobølgen i håp om å gjøre store penger på et revolusjonerende nytt produkt. I konkurransen måtte prisene senkes, og dermed fulgte kvaliteten hos mange deretter. Det førte nok til at flere potensielle kunder mistet interessen, sier Andersen.

At forskning og utvikling innen nanoteknologien vil fortsette, tviler han ikke på. Med tida tror han teknologien kan utrette mye for renholdsbransjen.

Skepsis inntil videre

Også Steinar Nilsen i Sintef har tro på nano i framtida:

– Det gjenstår en del utvikling, men særlig innen overflatebehandling har jeg tro på teknologien, sier han.

Teknologien kan også gjøre renholdsfaget mer revende, påpeker Nilsen:

– Du må vite mer om materialer og overflater for å bruke produktene riktig. Det kan bli en mer komplisert – men lettere – hverdag, tror han.

Artikkelen er hentet fra Renholdsnytt 1/2011.

Du kan laste ned flere artikler om renhold og nano her.

Powered by Labrador CMS