Vått gulv kvadr cb2848811

Stadig vanligere å jobbe alene

Teknologi og effektivitets­krav bidrar til at det blir stadig vanligere å jobbe alene. Det kan gi følelsen av større frihet, men også øke risikoen.

Publisert

Ill.foto av varselskilt: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Hvis det oppstår en skade, kan alene­arbeidet nemlig gjøre at det tar lenger tid å få hjelp.

Derfor er det viktig å tenke gjennom hva slags risiko som finnes på arbeids­plassen. Det kan være alt fra kontakt med elektrisitet til brann og eksplosjon, arbeid i høyden, trange rom og risiko for ran, vold og trusler. Risikoen øker dessuten ved nattarbeid, så forsøk å unngå dette.

Den som jobber alene og har et risikofylt arbeid, skal alltid ha mulighet til å kontakte andre personer for å få hjelp. Kan du ikke raskt få hjelp, skal du ikke jobbe alene.

Begge parter har et ansvar

Må du jobbe alene, bør arbeids­giver bedømme risikoen og planlegge for å unngå skader.

Det er arbeids­giveren som har hoved­ansvaret for arbeids­miljøet.

Arbeidstakeren plikter likevel å hjelpe til, følge de sikkerhets­forskrifter som finnes og varsle om han eller hun oppdager noe galt.

Er du arbeidstaker og søker hjelp?

Er du arbeids­taker og oppdager noe du synes medfører en risiko, snakk med din nærmeste leder. Hvis problemet ikke blir rettet, kan du kontakte verne­ombudet.

Hvis dere ikke har et verne­ombud på arbeids­plassen din, så husk at det finnes regionale verne­ombud for renholds­bransjen, hrr.rvofond.no. De er gode på HMS og hjelper deg gjerne, gratis. Alternativt kan du spørre fag­foreningen.

Er du arbeidsgiver og søker hjelp?

Renholds­bedrifter er pålagt å tilknytte seg en bedrifts­helse­tjeneste. Spør den. Den er et godt sted å begynne for å få gode råd.

Du kan også spørre arbeids­miljø­rådgivere, arbeids­giver­organisasjon eller sjekke i lovverket.

Kilde: Ensamarbete

Powered by Labrador CMS