penger - bredde

Ramme på 3,3 prosent i kommunene

I KS-tilsluttede kommuner er det enig­het om å si ja til et anbe­falt meklings­forslag der rammen er på 3,3 prosent.

Publisert

Både i staten og i KS-kommuner er de ansatte sikret minst 2,15 prosent lønnsøkning. lll.foto av penger: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Lønns­oppgjøret i kommunal sektor får dermed den samme økonomiske rammen som ble oppnådd i det såkalte frontfag­oppgjøret i industrien: 3,3 %.

Oppdatert 28. mai: Oslo kommune er et eget tariff­område og her ble meklingen avsluttet 27. mai. Det skal gis minimum kr 8000 i lønns­tabellen, se detaljer her. For statsansatte ble rammen den samme som i kommunene, 3,3 prosent.

I kommunene skal pengene fordeles slik at lærerne får noe mer enn andre grupper for å kompensere for mindre lønns­utvikling de siste årene.

Det anbefalte resultatet sikrer alle et lønnstillegg på 2,15 prosent pr. 1. mai 2014. Det er avsatt 1 prosent til lokale forhandlinger, med virkning fra 1. juli 2014.

Kommune­oppgjøret har også en klausul om lønnsøkning i 2015 dersom industrien kommer høyere enn 3,3 prosent.

Arbeids­takerne skal ha fått gjennomslag for flere viktige spørsmål knyttet til pensjon. I meklings­forslaget for KS-området er det tatt med flere protokoll­tilførsler:

Konkurranseutsetting

Punkt VII, e) Anbud/utskilling/konkurranseutsetting/privatisering/fristilling mv av oppgaver/tjenester

I de tilfeller oppgaver/tjenester vurderes utført av selvstendige juridiske virksomheter, som kan innebære skifte av arbeidsgiver, skal kommunen/ arbeidsgiver kartlegge konsekvensene for AFP- og pensjonsvilkår for berørte ansatte.

Fagbrev og språkopplæring

Punkt VII, j) Kompetanseutvikling og arbeidsinnvandring

Arbeidsgiver og tillitsvalgte skal drøfte om det er et kompetansegap i kommunens/ virksomhetens behov for kompetanse og hvordan det i så fall kan legges til rette for at ufaglærte får anledning til å ta fagbrev.

Partene må også legge til rette for at arbeidsinnvandrere som arbeider i landet og som sikter mot å bli en del av det norske arbeidsmarkedet, må få styrket sine grunnleggende ferdigheter i språk, sikkerhetskunnskap og arbeidskultur.

Pensjon og arbeid

Punkt 12.5 Avlønning av alderspensjonister

Mottar du AFP etter tjeneste­pensjons­ordningens regler kan du engasjeres på pensjonist­vilkår. Da har du rett til å arbeide så mye du ønsker til pensjonist­avlønning på 180 kroner per time.

Ordningen gjelder ikke dem med folketrygdberegnet AFP.

Les mer: Enighet i stat og kommuner

Powered by Labrador CMS