Dollar seddel cbox3031933

Ny mening til begrepet skitne penger

En DNA-test av pengesedler har overrasket forskere: Sedlene er mye skitnere enn noen kunne tro.

Publisert

Småkrypene livnærer seg blant annet av fingerfettet som akkumuleres på sedlene. (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I det som skal være den første omfattende DNA-analysen av dollarsedler, har forskere ved New York University funnet ut at en seddel typisk er hjem for flere hundre bakterietyper.

Faktisk har forskerne ialt identifisert 3000 bakterietyper på sedlene – mye mer enn i tidligere forskningsstudier. Bakteriene kan livnære seg på de voksaktige restene av hud og oljer som gradvis bygger seg opp på sedlene.

Mange ukjente livsformer

Litt overraskende klarte de bare å identifisere 20 % av det DNA-et som ikke stammet fra mennesker. De fant bøttevis av mikroorganismer som det ennå ikke finnes noen informasjon om i gendatabanker.

Den bakterien de fant oftest, gir opphav til kviser. Andre var relatert til magesår, lungebetennelse, matforgiftning og stafylokokk-ineksjoner. Andre hadde gener som var resistente mot antibiotika. Faktisk fant de mikrober som vokser på pengenes overflate.

En kroppsvarm lommebok er som et eldorado for de små krypene.

Plastpenger var også skitne

For å gjøre sedler mer holdbare, benytter enkelte land en slags plastfilm istedenfor papir. En ikke fullt-så-fersk australsk studie av pengesedler i ti land, fant at bakteriene trivdes litt dårligere på plastbaserte sedler enn på bomullsbaserte.

Plastpengene syntes altså å ha en renholdsmessig fordel. Men andre studier viser at enkelte bakterier overlever lenger på plastpenger.

Blant bakteriene som ble funnet var flere typer av Acinetobacter, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli (ofte forkortet E.coli), Helicobacter pylori, Corynebacterium diphtheriae.

Les mer: Why You Shouldn't Put Your Money Where Your Mouth Is

Powered by Labrador CMS