Kart Norden cb7811195

60 år med grenseløst arbeidsmarked

Norden feirer 60 år med løse grenser. Avtalen om et felles arbeidsmarked ble undertegnet 22. mai 1954.

Publisert

I dag er det Norge som opplever den største tilflytningen fra de andre nordiske landene. Slik har det ikke alltid vært. (Kart over Norden: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Den unike avtalen som de nordiske landene klarte å enes, har altså fungert i seksti år. Avtalen medførte at nordboere fritt kan søke en fremtid i andre nordiske land. Når arbeidsmarkedet er dårlig i eget land, har mange søkt en bedre tilværelse i et annet.

Dette har påvirket flyttestrømmene i Norden. I 1960 gikk det en spesielt stor strøm av arbeidsinnvandrere fra Finland til Sverige. Også Danmark hadde en nettoflukt til Sverige. Og det var noen flere nordmenn som flyttet til Sverige og Danmark enn motsatt.

I 2010 er det generelt flere som skifter land. Norge er det landet som tar imot flest nordiske migranter, særlig fra Sverige, selv om det samtidig går en strøm fra Norge til Sverige. Mellom Norge-Danmark, Danmark-Sverige og Sverige-Finland er flyttestrømmene omtrent like store.

Arbeidsledigheten på våren i 2014 er i Danmark 6,5 prosent, i Finland 9,5 prosent, i Norge 3,5 prosent, på Island 6,1 prosent og i Sverige 8,6 prosent. I OECD-området er den 7,6 prosent.

Les mer: Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Powered by Labrador CMS