Kontorer er støvfeller

Bedrifter som sparer penger på renhold, betaler ofte ut disse pengene i sykdom. For etter at Örebro universitetssjukehus i Sverige har testet åtte nyrengjorte kontormiljøer for støv fant de ut at det finnes så mange støvpartikler at det ver helseskadelig.

Publisert

Gardiner, stolseter og lysarmaturer fungerer som skjulte lagringsplasser for støv og skitt. Resultatet universitetssykehuset kom med er nedslående. - Det finnes så mange støvpartikler at kontorene er å betegne som helseskadelige arbeidsplasser. Og de offentlige kontorene er like ille som de private, sier professor Göran Stridh til den svenske avisen Dagens Nyheter. Mens flater som gulv og dataskjermer blir gjort rene, får de verste støvbombene på kontoret være i fred.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Kontorstolen er fæl. Den blir som regel aldri rengjort. Gardiner får sjelden eller aldri en omgang i vaskemaskinen. Lysarmaturer høyt oppe under taket får leve sitt eget liv, sier Stridh.

De mest støvrike delene av kontorarbeidsplassene befinner seg på mindre enn en armlengdes avstand fra de fleste, går det fram av studien, skriver Dagavisen.

Skulberg advarer

Til Dagsavisen advarer forsker Knut Skulberg norske bedrifter mot å kutte i renholdskostnadene. Han har forsket på helseeffekter av støv på arbeidsplassen, og kom tidligere i år med en doktoravhandling som viste at riktig renhold kan redusere helseplager hos kontoransatte.

- Vi ser ikke det meste av støvet rundt oss, vi merker bare symptomene, påpeker han. I en studie Skulberg har gjennomført, er det langt flere helseplager ved kontorarbeidsplasser som har rengjøring bare én gang i uken sammenlignet med dem som blir vasket to til fire ganger ukentlig.

Støv i blodet

De største partiklene fester seg i de øvre luftveiene, mens de nest største partiklene forsvinner ned i lungene. De minste partiklene kan komme ut i blodomløpet gjennom lungene.

Powered by Labrador CMS