Bilde av forsider til bladet Renholdsnytt, blant annet nr. 2/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 2/2023. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 2/2023 er ute nå

I denne utgaven ser vi nærmere på at det arbeides for kompetanse­heving på flere fronter, resirkulering av håndtørke­papir, muligheter for innleie, og mye mer. Tema denne gang er støvsugere.

Publisert

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 2/2023 ble post­lagt 18. april. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe bladet som enkelt­utgave på Buy&Read.

Temasaker: Støvsugere

Bilde der han sitter oppå en gulvrengjøringsmaskin
Nikolai Hvistendahl hos Nilfisk gir råd om filtre.

Velg et godt filter: Ofte vet du ikke hva slags materialer du skal støvsuge når du kommer fram til oppdragsstedet. Fordi prisforskjellen på filtre er liten, lønner det seg å velge en god filtrering. (Nilfisk)

Når smått er best: Til noen oppgaver er det lite praktisk å benytte digre maskiner. Jeg har hatt fire hendige støvsugere inne til test, hvorav to på strømkabel og to på batteri. Alle overrasket positivt.

Nærbilde av fire støvsugere
Klar til dyst: Den kablede T7/1 Classic fra Kärcher, ryggsekk- & batterisugeren BVL 3/1 Bp Pack fra Kärcher og den kablede Clean Profi 1.2E fra Hako. Foran ses den batteridrevne hånd­støvsugeren Jimmy H9 Pro med teppebanker­munnstykke.
  • Også for litt større jobber: Clean Profi 1.2E fra Hako har 10 liter støvpose og størst i denne testen. 15 meter strømkabel og 2,5 meter slange gir håp om høy mobilitet. (Støvsuger på kabel)

  • Liten tass med stor styrke: T7/1 Classic fra Kärcher har 7 liter støvpose og er liten og lett. I enkelte tilfeller kan det være en fordel. (Støvsuger på kabel)

  • Full bevegelsesfrihet: Kärchers ryggsekk BVL 3/1 Bp Pack har batteri på 5 amperetimer og 36 volt. Det bærer bud om at her får du kraft som holder en stund. (Ryggsekk­støvsuger på batteri)

  • En kjapping mot flekker: Med Jimmy H9 Pro fra BOSS Europe er det liten grunn til å vegre seg mot småoppgaver og flekkrengjøring. (Håndholdt støvsuger på batteri)

Artikler

Jobber for ny FM-bachelor: Sterke krefter jobber for at fasilitets­styring igjen skal bli en fullverdig bachelor­utdannelse på Handels­høyskolen ved OsloMet. (Nettversjon av saken)

Alt det positive ved å være renholder: Tall fra Statens arbeidsmiljø­institutt viser at renholdere er utsatt for enkelte arbeidsmiljø­plager i mye mindre grad enn gjennomsnittet for andre yrker. Her er noen av fordelene ved yrket. (Nettversjon av saken)

Portrettbilder av de fire, hver for seg
Fire av dem som gjerne snakker varmt om å sitte i fraprøve­nemnd, fra venstre: Trine Wiig, Ingeborg Malterud, Rujira Coles og Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen.

Lærerikt å sitte i prøvenemnd: I år skal det velges nye sensorer til renholds­fagbrevet, og nemndene ønsker forslag til gode kandidater. – Et givende verv som gir mye tilbake, sier alle sensorer Renholdsnytt har snakket med de siste årene. Har du lyst til å sitte i prøvenemnd?

Sammen for å løfte renholdsfaget: Økt omdømme, mer renhold på dagtid og kompetanse­heving er blant målene i «Ren Tilstedeværelse», et omfattende prosjekt startet av Norsk Arbeidsmands­forbund og NHO Service og Handel. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Først med å samle inn mykpapir: Som første norske kunde er Viken fylkes­kommune godt i gang med Tork PaperCircle, en resirkulerings­tjeneste for håndtørkepapir. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Samarbeid på tvers: – Det å få en sirkulær tjeneste som Tork PaperCircle opp å kjøre, krever samarbeid og fleksibilitet på tvers av verdikjeden, sier Maria Frommelt i Essity. Hun roser Viken fylkeskommune for å være først i gang med tjenesten. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

To personer sittende på store gulvrengjøringsmaskiner
Thomas Svorkås og Stig Rekkebo med to av de største maskinene fra Maskinelt Renhold.

God vekst i Midt-Norge: Som ved en skjebnens ironi skrev Rune Solberg under papirene på Wetrok-agenturet 12. mars 2020, samme dag som Norge stengte ned. I dag vokser Trondheims-firmaet og har utvidet til Oslo. (Bedriftsbesøk til Maskinelt Renhold)

Slitt blir som nytt på Røros: Domus Kjøpesenter og Røros Produkter har inngått et samarbeid om gjenbruk, der sistnevnte pusser opp eldre avfalls­beholdere. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Lønnsutvikling for renholdsledere: Mannlige renholds­ledere i private virksomheter tjener nå hele 4380 kroner – 10 prosent – mer i gjennomsnittlig månedslønn enn kvinner. Likelønns­utviklingen har virkelig gått i gal retning det siste året. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Lønna økte 5 prosent i vaskeri: Mens lønnsveksten for hele landet utgjorde 4,6 prosent i Norge i 2022, økte gjennomsnittlig månedslønn med 5,0 prosent i vaskerier i privat sektor. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Bilde av ham med maskiner og kjemi i bakgrunnen
Eddi Heggholmen foran deler av utstillingen i PP Vestlands lokaler.

Bygger kompetansesenter i Bergen: – Da vi startet butikken, var ideen å starte et kompetanse­senter der folk i bransjen kan møtes, dele erfaringer og i tillegg finne maskiner, rekvisita og få opplæring og kurs. (Bedriftsbesøk til PP Vestland)

100 år i bransjen: Lurer du på hva nærsynthet og hjemmelagede gave­pakninger har med hverandre å gjøre? Alt begynner i det små, og den 31. mars 2023 var det ett hundre år siden Johannes og Glenny Olsen etablerte det som nå er Norengros Johs. Olsen AS. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Ingen vil ha Renhold: Renhold var én gang et guttenavn i Norge, men i dag er det ingen som vil hete dette. Her er Renholdsnytts uhøytidelige oversikt over utbredelsen av navn som Renhold, Reinhald og Reinhold. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Arbeidsmiljø handler om arbeidet: Arbeids­tilsynet har utvidet sitt verktøy Arbeidsmiljø­portalen. Nå kan du få gode råd om trivsel og arbeidsmiljø også for renholdsyrket.

Leder

Leder­artikkel i Renholdsnytt nr. 2/2023:

Fint å være renholder: Hver eneste gang et statlig arbeids­miljø­organ presenterer ny forskning på bransjen, konkluderes det med hvor fantastisk ille det er å jobbe som renholder. Les leder­artikkelen her

Portrett

Liker å ta seg selv uhøytidelig: Det var ambulansje­sjåfør han ville bli. I stedet ble det bartender, dryppertselger, byråeier og renholds­operatør på plattform. Ingen skal påstå at Pølse-Nilsen har valgt en rettlinjet karrierevei. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Juss og arbeidsmiljø

Strengere regler for innleie: Muligheten til å leie inn ansatte fra bemannings­foretak strammes betydelig inn fra 1. april 2023.

I denne artikkelen vil vi gi en kortfattet oversikt over de mest relevante regel­endringene og en oppsummering av når innleie fortsatt vil være lovlig. Innlegg av Anna Hjelle, advokat i NHO Service og Handel

Produktnyheter

Skap et bærekraftig inntrykk med naturfarger: Essity har lansert papirserien Tork Naturlig farget.

Lilleborg med ny robotserie: Vaskeroboten Taski GS Ecobot 50P og robotstøvsugeren Taski GS Ecobot 40. (Nettversjon, krever abonnement)

Batteristøvsuger for trange rom: Kärcher har nå to ryggsekkstøvsugere i sitt sortiment, BVL 5/1 Bp Pack og BVL 3/1 Bp Pack. (Nettversjon, krever abonnement)

Vogn for kildesortering: Vileda har satt sammen Origo2 som en kildesorteringsvogn. (Nettversjon, krever abonnement)

Oppgradert gulvvaskerobot: Gausium har kommet med en større oppdatering av sin Scrubber 50 Pro. (Nettversjon, krever abonnement)

Minivasker med alt-i-ett: Roboten Botech måler 42 cm i diameter og er drøyt 18 cm høy. (MK Salg og BOSS Europe). (Nettversjon, krever abonnement)

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra NFSR, Kalender og Marked.

.

Bilde av forsiden til Renholdsnytt nr. 2/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 2/2023. Hovedbilde: Trine Wiig i Norsk Arbeidsmandsforbund. Småbilder: Ellen Nygard ved OsloMet, portrett av Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen i Equinor Forpleining, samt test av fire nette støvsugere..

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS