
Slik tar du vare på hendene på jobb
Vann, oljer eller kjemikalier kan irritere huden og fremkalle allergi. Her er STAMIs tips for å forebygge arbeidsrelaterte hudproblemer.
Jose Hernán Alfonso, overlege og forsker ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), råder alle som er utsatt for vann, olje eller kjemikalier på jobb å tenke over spesielt fire ting som kan hjelpe dem med å ta vare på hendene sine:
Unngå mest mulig direkte kontakt med vann, olje eller skadelige produkter. Erstatt skadelige produkter med mindre skadelige produkter
Når dette ikke er mulig – bruk gode og rene engangshansker og ha gode rutiner for håndhygiene
Smør inn hendene med en parfymefri og fet håndkrem flere ganger daglig
Følg med på huden din og ta tidlig kontakt med legen ved tegn på eksem
STAMI har nettopp laget en flott informasjonsside der Alfonso gir råd om (i korte trekk):
- valg av hansker
- bruk og vedlikehold av hansker
- bruk av bomullshansker inni engangshanskene
- en video som viser hvordan du tar av hansker riktig (lenke til film)
- valg av såpe
- hva slags håndkremer som egner seg (inkl. et råd om at såkalt barrierekrem ikke kan erstatte hansker)
- når håndkrem bør påføres
- hvordan du konkret kan sjekke huden din for tidlige faresignaler
- og mye mer
Se oversikt over hudplager blant flere yrkesgrupper.
Det første og viktigste tiltaket for å beskytte hendene mot kjemiske påvirkninger, er likevel å fjerne stoffene fra produktene eller erstatte dem med mindre skadelige produkter.
I noen tilfeller er ikke dette mulig. Da er det viktig med riktig bruk av hansker som kan beskytte huden din mot påvirkninger som kan irritere huden eller fremkalle allergi.
Jobber du med rengjøring, bør du bruke hansker kun i arbeidsoppgaver der hendene kan bli våte, eller ved bruk av desinfeksjonsmidler, tipser han.
Kilde: Slik tar du vare på hendene på jobb
https://stami.no/allergi-slik-tar-du-vare-pa-hendene-pa-jobb/
Sterkt utsatt
En dansk undersøkelse viser at renholdere er spesielt utsatt for vått arbeid. 61 prosent av renholderne har våte eller fuktige hender minst 1/4 av arbeidstiden.
Kilde: Hver femte dansker får hudproblemer på jobbet, https://amid.dk/nyheder/at/2019/05/hver-femte-dansker-faar-hudproblemer-paa-jobbet/
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Bakgrunn
Arbeidsoppgaver som gjør at du må utsette huden, spesielt hendene, for vann, rengjøringsmidler, oljer og skjærevæsker eller tørr luft øker risikoen for å utvikle eksem og andre hudplager. De mest utsatte yrkesgruppene er blant andre renholdere, frisører, helsepersonell og mekanikere.
Omfang
Tall fra STAMI viser at det i 2016 var i overkant av 10 000 legemeldte sykefraværstilfeller med huddiagnoser. Drøyt 310 000 personer i Norge oppgir å ha hudplager. Av disse oppgir en av fem (ca. 67 000 personer) at jobben er delvis eller eneste årsak til problemene.
Utredning
av arbeidsrelatert håndeksem kan være tidkrevende.
Samarbeid mellom fastlege, bedriftslege, hudlege og arbeidsmedisiner er gjerne nødvendig for å finne ut om yrkeseksponering er årsak til håndeksem.
Tidlig henvisning til arbeidsmedisiner og hudlege er derfor viktig for forebygging, tidlig diagnose og finne riktige tiltak som kan unngå at plagene blir langvarige, og fører til sykefravær, omskolering, og arbeidsuførhet.
Ny veiledning for leger
STAMI, i samarbeid med Regionalt Senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO) og seksjon for hudsykdommer ved Oslo universitetssykehus, har nylig publisert en klinisk oversikt som kan hjelpe din lege i utredningen av arbeidsrelatert håndeksem.
https://tidsskriftet.no/2019/02/klinisk-oversikt/arbeidsrelatert-handeksem