
Svenskenes RUT-fradrag øker
I fjor fikk 668 000 svensker fradrag for innleide husholdningstjenester som renhold, barnepass og hagearbeid.
Det er flere enn noensinne og 52 000 flere enn i 2014, melder det svenske renholdsbladet Rent.
I løpet av 2015 utgjorde RUT-fradragene totalt 3,4 milliarder kroner.
I kroner og øre økte utbetalingene med 11 prosent, mens antallet som fikk RUT-fradrag økte med 8 prosent.
Bare i desember alene ble det gjort 223 000 RUT-fradrag, noe som er rekord for en enkeltmåned.
Kilde: Rutavdragen fortsätter att öka (http://cleannet.se/nyheter/rutavdragen-fortsatter-att-oka-2)
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Bli kjent med papirutgaven her!
Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
RUT-fradrag
RUT er en forkortelse for Rengöring, Underhåll och Tvätt. Begrepet RUT-fradrag brukes for om muligheten for å få skattefradrag for husarbeid.
Eksempel på tjenester er renhold, barnepass, levering og henting av barn i barnehage, matlaging, klesvask, gressklipping, snørydding, og ved behov for omsorg når du besøker bank, helsevesen osv.
Avdraget utgjør 50 prosent av arbeidskostnaden. Du kan få opptil 50 000 kroner i skattereduksjon. Er du to, blir maksimalt fradrag 100 000.
ROT-fradrag
Omfatter håndverkertjenester til oppussing, ombygging og tilbygging av hus. Fra 1/1-2016 ble avdraget senket fra 50 til 30 prosent av arbeidskostnaden. Hver person kan få inntil 30 000 kroner i skattereduksjon. Kun huseiere kan få fradraget.
I Norge
Både i Sverige og Norge har ROT- og RUT-fradag vært omdiskutert. Fradragene antas å redusere svart arbeid, men det har også vært hevdet at de kan gi konkurransevridning, føre til prisøkning og også til svindel (ved at timekostnadene jekkes opp og materialkosten senkes).
I Norge har både forrige og nåværende regjering avvist forslaget om å innføre ROT og/eller RUT, ved henholdsvis finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i 2012 og finansminister Siv Jensen (Frp) i 2014.
Én begrunnelse at de bransjene som omfattes, går godt og ikke har behov for subsidier.