Renholdsnytt 3/2024 forside
Forsiden til Renholdsnytt nr. 3/2024. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 3/2024 er ute nå

I nyeste utgave bringer vi spennende nytt fra renholds­messen Interclean. Du kan også lese om rekruttering til renholds­yrket, gjenvinning av kluter og mopper, konferanser i regi av Norsk Forening for Service og Renhold og Fylkes­kommunalt Eiendomsforum. Videre kommer vi med en oppklaring rundt bruken av klor­dioksid til flate­desinfeksjon, ser på hvordan Renhold­produkters Leverandør­forening planlegger å feire sitt jubileumsår, og mye mer.

Publisert

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 3/2024 blir post­lagt 12. juni. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe tilgang til enkelt­utgaver på Buy&Read.

 

Enkelte artikler fra papir­utgaven er i skrivende stund tilgjengelige på nett. Disse krever i hovedsak abonnement. Merk at artikler i papir­utgaven og på nett ikke nødvendigvis er identiske.

Her er en oversikt over nr. 3/2024:

Norsk i Amsterdam. Med 875 utstillere og 30 000 besøkende var Interclean Amsterdam 2024 tilbake på skinnene. Nettsak fra åpningen og Nettsak om årets prisvinnere

Styret i FEF-RenØk 2023-2024
Et nær fulltallig FEF-RenØk-styre 2023-24.

Samlet fylkene for første gang. Tidlig i mai møttes deltakere fra hele landet i den aller første nasjonale konferansen for fylkes­kommunale renholds­ledere. (FEF-RenØk) Nettsak & bilder fra konferansens oppstart

Startskuddet for Bygg Ren Verdi 2025. Bygg Ren Verdi 2025 inviterte til en inspirerende kanaltur under Interclean i Amsterdam. Eirik Norman Hansen og Alexander Haneng fortalte om teknologi­trender i bransjen og hvilke muligheter kunstig intelligens vil gi oss i årene fremover. Nettsak

Styret i NFSR 2023-2024
Et nær fulltallig styre i NFSR 2023-2024.

Fag i fokus i Trondheims storstue. Norsk Forening for Service og Renhold har stått bak mange flotte bransje­treff opp gjennom årene. Denne gang var intet unntak, med en konferanse som var litt uvanlig i formen. Nettsak & bilder fra konferansens oppstart

RELE fyller 50. RELE, eller Renhold­produkters Leverandør­forening, ble stiftet 2. desember 1974 og har lagt gode planer for hvordan jubileums­året skal feires. Nettsak

Fagskolen Oslo etablerer studium i renholdsledelse. Til høsten starter to nye mellomleder­utdanninger for henholdsvis renholds­ledelse og for bygnings­drift og eiendoms­service. Nettsak

Mette Nilsen med sekk full av brukte mopper
Material­gjenvinning: Mette Fjeld i Norengros Olafsen Engros.

På vei mot full material­gjenvinning. Et litt uvanlig samarbeid gir nytt liv til slitte kluter og samtidig jobb til mennesker som ikke står først i arbeids­markeds­køen. Forsøk er også på gang med mopper, men her er nøtta seigere å knekke. (Norengros Olafsen Engros)

En oppklaring rundt bruken av LifeClean / klordioksid til flate­desinfeksjon: Renholdsnytts artikkel i nr. 1/2024 om varsomhet ved bruk av desinfeksjons­midler har skapt usikkerhet blant brukere av særlig ett slikt produkt, nemlig LifeClean. Dette er et såkalt «high level» desinfeksjons­middel som blant annet benyttes i helse­vesenet, men også på mange andre områder. Enkelte opplysninger i artikkelen kan utilsiktet gi gal forståelse. Derfor er det behov for å tydelig­gjøre noen uttalelser for å trygge brukere av produktet.

To på messe
Messe: Lene Skjeltorp og Susann Widlund hos Norengros Medi Partner.

Kjærkommen messe med renholds­operatøren i fokus: Som oftest er det ledere som deltar på konferanser og messer, men når renholds­operatørene denne gang fikk tilbud om å være med, var de ikke sene om å stille opp. (Messe med Norengros Medi Partner i Sarpsborg)

Kronikk

Hvordan rekruttere når vi glemmer status, stolthet og aner­kjennelse? Når nye renholdere skal rekrutteres, er de kvalifika­sjonene som etter­spørres sjeldne blant søkerne. Hva kan vi gjøre med det? (Skrevet av Cathrin H. Jakobsen, enkeltemne­student ved Handels­høyskolen OsloMet og til daglig seksjons­leder renhold i Rana kommune). Nettsak

Portrett

– Griper de mulighetene jeg får. Tanken var å jobbe i Ecolab i ett år før studier. Der har Mari Stensrud trivdes så godt at hun forlengst kan addere et kvart århundre til.

Norske produktnyheter

 • Bok: Dette klarer du! Kari Haugs Andersen har laget en personlig bok om endringer, stå-påvilje og opp­byggingen av en vel­fungerende renholds­organisasjon. (Kort omtale av boken Fra skranken til renhold – mine 46 år i banken)
 • Abonnér på en proff vaskeri­løsning. Electrolux Professional har lansert et nytt konsept i Norge, der kunden kan abonnere på en vaske­maskin i den perioden kontrakten løper.
 • Smartlokk til kaffe­koppen. Liplid er en ny type miljø­vennlig lokk for varme og kalde drikker. Det smarte er at lokket har to hull og plasseres inni papp­kruset, ikke utenpå. (Norengros) Nettsak
 • Fjern klisteret, ikke gulvlinjene! Multifix grovrent er et produkt som egner seg blant annet for håndball­klister. Det spesielle er at produktet skal klare å fjerne klisteret, uten samtidig å fjerne opp­merkingen på gulvet. (Gipeco / Lyreco / Renico)
 • Linoleum som ikke trenger mykvoks. Marmoleum belegg med overflate­behandlingen Topshield Pro skal gi tre ganger sterkere beskyttelse enn Forbos tidligere overflatelakk. (Forbo Flooring)

Det er mulig å kjøpe tilgang til enkelt-eksemplarer for lesing gjennom Buy&Read, helt tilbake til 1/2005.

Kjøp nr. 3/2024 her eller velg en annen utgave.

Produktnyheter fra Interclean

 • Borregaard: Erstatter olje som råstoff i rengjørings­midler (LignoBrite). Nettsak
 • Compax Solutions: God respons på norsk komprimator. Nettsak
 • Vileda samlet over 400 i Amsterdam. Nettsak
 • Hako Ground & Garden: Ny serie høytrykk produsert av Oertzen.
 • Renvar: Fleksible vaktmestertraller fra Flora.
 • i-team: Gulvskrubber for renrom (Safe-T-imop XL). Nettsak
 • CleanStore: Tar nytt merke inn til Norge (North Shore).
 • Deep Blue Technology: Robot som vasker og polerer (Baby Shark).
 • Kärcher: Robot­støv­suger til profesjonell bruk (KIRA CV 50). Nettsak
 • Motor Scrubber: Motorisert mopp takler hindringene (Dryft). Nettsak
 • FOMA Norge: Gulvvaskerobot som snur på sin egen akse (Tennant X4ROVR). Nettsak
 • ICA System: Kjør varene – ikke løft dem (e-kargo motorisert stå-bak tralle). Nettsak

Juss og arbeidsmiljø

Dette må du vite om sykefraværs­oppfølging og sykdom ifm. ferien. Når en ansatt blir sykmeldt har arbeids­giver og arbeids­taker konkrete plikter knyttet til oppfølging. Hvis syke­fraværet skjer i forbindelse med fastsatt ferie, gjelder det også noen særregler. (Skrevet av advokat Anna Hjelle og Jusstudent Ea Thompson, begge i NHO Service og Handel)

Leder

Leder­artikkel i Renholdsnytt nr. 3/2024: Nysgjerrig-Petra og -Petter. Som bier rundt honning svermer de rundt. Les leder­artikkelen her (åpen)

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra Norsk Forening for Service og Renhold, Aktivitets­kalender og Marked.

 

orsiden til Renholdsnytt nr. 3/2024
Forsiden til Renholds­nytt nr. 3/2024. Hoved­bilde: Interclean Amsterdam er fullt tilbake på skinnene etter pandemien. Det er også 10 år siden i-mop-en kom. Småbilder: Vidar Skai, styreleder i Renhold­produkters Leverandør­forening (RELE). Portrett­intervju med Mari Stensrud. Kronikk av Cathrin H. Jakobsen, seksjons­leder renhold i Rana kommune (foto: Rana kommune).

 

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS