Rochester vannavvisende

Vannavvisende metall

Forskere ved et Rochester universitet i New York hevder å ha laget verdens mest vann­avvisende metall­flate. Den er så hydro­fobisk at vann­dråpene spretter unna.

Publisert

Det finnes ingen kjemisk belegg på metallet. I stedet har de med laser­behandling klart å etse inn et komplisert mønster i mikro- og nano­størrelse på metall­overflater.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Dette fører til at vann­dråpene bare spretter opp fra over­flaten. Når de lander igjen, spretter de på nytt og ruller deretter av over­flaten. De plukker også med seg bitte­små støv­partikler som måtte sitte på metallet.

Vanndråpene spretter vekk fra metallet med det innetsede mønsteret. (Foto av fenomenet: J. Adam Fenster / University of Rochester)

Etsingen gjør at den vann­avvisende effekten ikke vil slites bort, slik det vil med eksisterende kjemiske nanobelegg.

En annen type vann­avstøtende overflate, teflon, må ha en helnings­grad på opptil 70 prosent før vannet renner av. Med den nye metoden kreves bare 5 grader.

Utviklings­prosjektet har fått støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation, fordi teknikken kan gjøre sanitær­forholdene bedre i utviklings­områder med liten tilgang på vann. For eksempel kan latriner brukes og renses med minimalt med vann.

Andre bruksområder er å bygge 100 prosent effektive vann­frakt­systemer i form av vannrør i fattigere deler av verden, eller lage superglatte steke­panner, vann­avvisende telefoner og bærbare data­maskiner. Et annet område er å forhindre ising på kalde metall­overflater, som på biler, skip og fly.

Pr. i dag tar det én time å etse et område på 3x3 centimeter, så litt fram i tid ligger nok dette.

Kilder:

Verdens mest vannavvisende metallflate

Se, vanndråpene spretter av som baller!

Se video av vanndråpene her: Laser-generated surface structures create extremely water-repellent metals

Powered by Labrador CMS