Spray astma renhold trondeh 0455

Mekanismen bak lunge­skader fra spray­produkter er avdekket

Renholdere har over dobbelt så stor risiko for å få lunge­problemer som andre arbeids­takere. Nå har danske forskere avslørt hvordan og hvorfor spray hemmer lungenes funksjon.

Publisert

Det kjemiske stoffet perfluor­silan (også kalt silisium­tetra­fluorid) er bygget opp av ett silisium­atom og fire fluor­atomer. Stoffet brukes bl.a. i overflate­behandling og impreg­nering, men viser seg å hemme lungenes funksjon. Ill.foto av spray: Trond Erik Hillestad

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Forskerne har tidligere funnet at områder i lungene til mus kan klappe sammen når de innånder en til­strekkelig mengde av et spray­produkt til gulv­behandling. Nå vet de hvorfor:

Stoffer i spray­produktet hemmer funksjonen til den såkalte lunge­surfaktanten.

Lungesurfaktant er naturlige, overflate­aktive stoffer i den væskefilmen vi har i lungene. Surfaktanten reduserer overflate­spenningen og hjelper til å åpne de minste luft­blærene i lungene.

Produktet det er snakk om i det danske forsøket, er et spray­produkt til gulv­behandling. Det danner en vann­avvisende film på gulvet og innholder et aktiv­stoff kalt per­fluor­silan.

Seniorforsker Søren Thor Larsen fra NFA forklarer hva som skjer:

– På innsiden av lungene finnes det en væskefilm, som kalles lunge­surfaktanten. Filmen består av bestemte overflate­aktive stoffer samt stabili­serende proteiner – en blanding som til sammen sørge for at lungene ikke klapper sammen når vi puster ut.

Når sprayens aktivstoff, perfluorsilan, kommer ned i lungene, kleber det seg til et viktig protein i surfaktanten. Dette hemmer proteinets evne til å binde seg til og stabilisere de overflate­aktive fett­stoffer og proteiner, som til sammen danner lunge­surfaktanten.

– Resultatet er at lunge­surfaktanten fungerer dårligere, og områder i lungene kan klappe sammen.

Kilde: Mekanismen bag lungeskader fra sprayprodukt afdækket

Tidligere på Renholdsnytt.no om renhold & spray:

Norske eksperter mener rengjørings­spray er unødvendige produkter (19/5-2014)

Renholdsarbeidere i Norden har 50 % økt risiko for astma og 70 % økt risiko for KOLS, sammen­lignet med personer som aldri har jobbet som renholder (5/6-2014)

Nanofilmprodukter som inneholder såkalte perfluor­silaner kan gi alvorlige lunge­skader hos mus (24/4-2014)

13 kategorier av renholds­midler er testet for sine virkninger på luft­veiene i et svært omfattende europeisk prosjekt (11/6-2014)

Powered by Labrador CMS