Søppel renovasjon cb2745527

Renovasjon skal under lupen

Søppelkjørere i den svenske kommunen Valdemarsvik skal delta i en nasjonal studie for å undersøke arbeidsmiljøet i bransjen. Yrkesutøvere sliter med høye lyder og vondt i kroppen.

Publisert

Robotarmene sparer renovatørene for noe av det tyngste arbeidet (ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

De aktuelle renholdsarbeiderne henter skrot og husholdningsavfall fra blant annet boliger, butikker og restauranter. Skrotet hentes vanligvis med en lastebil som komprimerer det. De arbeider for det meste i arbeidslag med to personer og begynner jobben tidlig på morgenen.

Yrket preges tradisjonelt av tunge løft, hvilket gir belastningsskader i knær og nakke. Men etter å ha innført søppeldunker med hjul, samt robotarmer på lastebilen, er dette problemet mindre.

Likevel kan arbeidet slite på kroppen. Innmellom blir det tunge løft, ensformige arbeidsoppgaver, vibrasjoner og høye lydnivåer fra søppelbilen. Det gir risiko for både ulike vondter og for hørselsskade. Noe av det kan motvirkes ved å velge godt verneutstyr og innarbeide gode arbeidsrutiner.

Iblant oppstår det stress som følge av trafikk og fremkommelighet. Ved å holde seg innenfor fartsgrensen, unngå å kjøre på gangveier og ikke rygge mer enn høyst nødvendig, øker sikkerheten. Arbeiderne kan også oppleve trusler.

Les hele saken: Renhållningsarbetare

Powered by Labrador CMS