36 prosent av dødsulykkene i trafikken involverer ansatte som kjører bil i arbeidstiden. Likevel gjør de fleste bedrifter lite eller ingenting for å redusere ulykkene.
Mange ledere stoler på at alle som har sertifikat, kjører forsvarlig. Men da glemmer de at trafikksikkerhet er en del av bedriftens HMS-arbeid. Ill.foto: Colourbox.com
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
85 prosent av bedriftene har ansatte som kjører i arbeidstiden, viser en fersk undersøkelse foretatt av TNS Gallup på oppdrag fra Trygg Trafikk. Men få av dem gjør noe for å bedre sikkerheten til sine ansatte, til tross for at dette er lovpålagt gjennom Arbeidsmiljøloven.
– Nå må næringslivet være med på å ta et større samfunnsansvar. I dag har de fleste bedrifter ansatte som kjører bil i arbeidstiden. Et større søkelys på sikkerheten vil spare liv og helse. Det vil også spare næringslivet for store kostnader, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.
I nær sagt alle bransjer og bedrifter finnes det ansatte som sitter bak rattet i arbeidstiden. Likevel dropper mange virksomheter tiltak for å øke sikkerheten til de ansatte:
* 80 prosent registrerer ikke ansattes trafikkulykker, med tanke på tiltak for å redusere ulykkene.
* Over 70 prosent av virksomhetene har ikke oversikt over sine kostnader i forbindelse med trafikkulykker.
* 86 prosent av virksomhetene stiller ingen krav til trafikksikkerhet hos sine underleverandører eller samarbeidspartnere.
* Hele 84 prosent av bedriftene har ikke noen skriftlig reisepolicy.
Enkelte selskaper har regnet ut hvor mange produkter de må selge for å dekke inn skjulte kostnader relatert til trafikkuhell. I 2006 fant Nestlé ut at de måtte selge 235 millioner bokser med Kitekat kattemat for å dekke tapene etter alle kollisjonene med firmaets kjøretøy i Europa.