Sykefraværet blant renholdere synker hvis de får større innflytelse over eget arbeid. Kvaliteten blir også bedre og de ansatte blir mer effektive. Det slår en svensk doktorgrad fast.
Renholdsavdelingen i Piteå kommune i Sverige er blitt kåret til den 13. beste arbeidsplassen i Europa. De ansatte forteller om arbeidsglede, om å få ansvar og bli involvert når arbeid skal planlegges og beslutninger tas.
Sykefraværet blant renholderne er nå på bare fem prosent. For ti år siden var det oppe i 20 prosent og arbeidsmiljøet ble beskrevet som dårlig.
Den svenske arbeidslivsforskeren Therese Öhrling har studert utviklingen i renholdsavdelingen i Piteå og skrevet doktorgrad om deres vei fra høyt sykefravær og dårlig arbeidsmiljø til det motsatte. I dag mener 93 prosent av de renholderne at arbeidet deres er meningsfullt.
Öhrling peker på at konkurranseutsetting, høyt sykefravær, tidlig pensjonering og dårlig arbeidsmiljø er noen av problemene renholdere sliter med.
Forskningen hennes viser at godt arbeidsmiljø er et konkurransefortrinn. Da synker sykefraværet, kompetansen bevares og utvikles og kvaliteten på arbeidet øker. Hun anbefaler blant annet:
"
Øk statusen gjennom å la renholdere være med på ordinære personalmøter
Renholdet bør foregå på dagtid. Det gjør renholderne mer synlige
Sats på det fysiske arbeidsmiljøet for å minske renholdernes fysiske belastning
Krymp beslutningsveiene
I Norge har flere kommuner gjort liknende erfaringer. For eksempel har Åmot, Ski og Haugesund et eget undervisningsopplegg for å øke renholdernes kompetanse, lære dem å mestre endringer bedre, samarbeide på tvers av yrkesgrupper og påta seg oppgaver som tjener helheten i kommunen.