Sykefravær Haugesund

Haugesund senket fraværet

For tre år siden var sykefraværet blant renholderne i Haugesund kommune over 18 prosent. Sammen tok de grep for nærvær.

Publisert

Renholdernes sykefravær har sunket fra 18,1 prosent i 2011 til 12,9 prosent i 2012, 8,7 prosent i 2013. Målet for 2014 er 5,0 prosent.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Er du syk, skal du kl. 07.30 ringe avdelingslederen for renhold og melde fra. Før holdt det å sende en tekstmelding.

Ifølge Ann Iren Borsheim Nes, avdelingsleder for renhold, gjør en samtale det lettere for henne å få inntrykk av når de kan ventes tilbake. Det er nettavisen Ta Del som bringer denne gladmeldingen.

Dermed kan Borsheim Nes fange opp om fraværet kan reduseres med litt tilrettelegging. Kanskje de kan få noen andre arbeidsoppgaver noen dager? Begynne litt seinere på dagen?

I dag har Haugesund kommune 65 renholdere. I 2011 var sykefraværet 18,1 prosent, enkelte måneder helt oppe i 23-24 prosent. Borsheim Nes forsto at hvis renholderne skulle beholde jobbene i det offentlige, kunne ikke sykefraværet være så høyt. Lokalpolitikerne har nemlig flere ganger luftet tanken om å konkurranseutsette renholdet i kommunen.

I dag synes renholderne å ha snudd en negativ utvikling. De opplever det som positivt å komme på jobb og hjelper hverandre når det trengs.

Kommunen er delt i ulike soner. Hver sone har en renholdskoordinator som har oversikt over hvor det trengs forsterkninger og hva som skal prioriteres først. For å få til høyt nærvær, er det viktig å se hver enkelt.

De ansatte har ansvar for hver sine bygg. Omtrent en gang i året bytter de de bygg. I tillegg er det opprettet en ressursgruppe som trår til når andre trenger hjelp. Renholdskoordinatorene styrer innsatsen. Avdelingen har klart å bli langt mer fleksibel enn tidligere, uten at det stresser de ansatte. En god plan for hva som skal gjøres når, gjør det lettere å rekke over mer enn før.

Alle renholdere har også deltatt på kurssamlinger etter Jobo-modellen, som handler om personutvikling og organisasjonsutvikling. At alle deltar i hverdagen og at de ser at de er en del av en større helhet, er forklaringen på at de klarer å snu en negativ utvikling, mener de.

Renholderne har også erfart at når de rengjør på dagtid mens andre er til stede, påvirker de på en helt annen måte. Å fortelle om sammenhengen mellom renhold og helse er en viktig renholdsoppgave.

Siste nytt for renholderne er at de har med seg verktøy på tralla. Målet er at de skal kunne utføre enkle vedlikeholdsoppgaver som å skru fast løse skruer, skifte lyspærer, smøre dører og sjekke rømningsveier, siden de daglig er ute i de kommunale bygningene.

Les hele saken: Slik reduserte renholderne sykefraværet kraftig

Powered by Labrador CMS