Regjeringen og hovedorganisasjonene i arbeidslivet har underskrevet ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Stikkord er forenkling og færre sanksjoner. Innsatsen mot unge funksjonshemmede skal forsterkes.
Den nye IA-avtalen inngås for perioden 4. mars 2014 - 31. desember 2018. Avtalen innebærer betydelige forenklinger i reglene for oppfølging av sykmeldte, heter det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet (ASD).
IA-avtalen er et viktig virkemiddel for å oppnå overordnede mål i arbeids- og sosialpolitikken. Gode resultater fra IA-arbeidet sørger for at flere kommer inn i arbeidslivet og hindrer at de som er innenfor faller ut.
Mer tid til oppfølging
"
– Ved å fjerne sanksjonsregimet kan arbeidsgiverne bruke mer av sin tid på å følge opp den enkelte arbeidstaker på arbeidsplassen. Arbeidstakeren kan konsentrere seg om å bli frisk og komme tilbake til jobb. Nav-ansatte kan følge opp den enkelte for å få vedkommende tilbake til arbeidslivet framfor å bruke tiden på skjemaer og dokumenter. Legene slipper å tenke på unødvendige sanksjoner knyttet til et omstridt sykmeldingskurs. I sum betyr dette at alle parter kan fokusere mer på den enkelte sykmeldte og på å få vedkommende tilbake i jobb, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.
Søkelys på unge funksjonshemmede
–Jeg er også glad for at vi i den nye avtalen er enige om en mer kraftfull innsats for å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet. Innsatsen skal rettes mot unge. Dette er en gruppe det er særlig viktig å inkludere i arbeidslivet for å motvirke at de havner på trygd, sier arbeids- og sosialministeren.
Hovedpunkter i den nye IA-avtalen
Færre uproduktive oppfølgingsplaner.
Færre unødvendige dialogmøter.
Rapportering fra arbeidsgiver til Nav etter ni uker oppheves.
Dialogmøte i regi av Nav innen 26 ukers sykmelding kan holdes tidligere.
Dialogmøtene er først og fremst en arena for arbeidsgiver og arbeidstaker. Annen kompetanse skal bare trekkes inn når det er reelt behov for det. Krav om at bedriftshelsetjenesten må delta i dialogmøter oppheves.
Ingen sanksjoner fra Nav overfor arbeidsgivere som ikke følger opp sine plikter.
Arbeidstilsynet skal fortsatt føre systemrettet risikobasert tilsyn, og vil kunne følge opp med reaksjoner.
Ingen sanksjoner overfor sykmelder som ikke deltar i dialogmøter.
Dersom det er behov for reaksjoner, vil dette kunne ilegges av helsemyndighetene etter helsepersonelloven.
Ingen sanksjoner mot sykmeldere som ikke gjennomfører obligatorisk kurs i sykmeldingsarbeid.
Forsterket innsats for personer med nedsatt funksjonsevne
Mer effektiv inkludering ved å prioritere unge.
Det settes av seks millioner årlig til kunnskapsutvikling og forsøk.
Det settes i gang forsøk med ordningen «Sykmeldt i jobb» avgrenset til 14 dager.
Nytt forebyggings- og tilretteleggingstilskudd for IA-virksomhetene erstatter dagens tilretteleggingstilskudd og BHT-tilskudd.
Forslagene til regelendringer går ut på høring 4. mars. Regjeringen tar sikte på at endringene kan tre i kraft 1. juli i år.