Haukeland har som det første sykehuset i Norge fått et varig problem med resistente tarmbakterier. De varsler at det kan bli nødvendig med nye og mer kostbare renholdsrutiner.
Som eneste norske sykehus har Haukeland høy forekomst av en spesiell sort resistente tarmbakterier kalt VRE (vankomycinresistente enterokokker).
Da det første utbruddet ble konstatert i 2010, ble en post på lungeavdelingen stengt. Siden har VRE dukket opp på flere poster på medisinsk og kirurgisk avdeling. Sykehuset er ikke kvitt de potensielt farlige mikrobene, og det er innført nye rutiner for å håndtere situasjonen.
På f.eks. mikrobiologisk avdeling blir håndspriten brukt flittig. Der finner personalet stadig bevis på at håndtak, nattbord og mennesker på sykehuset skjuler mikrober vi ikke ønsker i kroppen.
Alle som får påvist VRE blir isolert på enerom, noe som koster i form av færre sengeplasser. Dessuten bruker sykehuset ressurser på undervisning, veiledning og overvåking av pasienter. VRE-testingen koster 1,1 millioner kroner årlig – og det er bare laboratorieutgiftene. Styret for Helse Bergen er nå varslet om at økende problem med resistente mikrober trolig vil kreve nye og mer kostbare renholdsrutiner.
Haukeland er ikke lenger alene om VRE-smitte. Også St. Olavs hospital i Trondheim, Ullevål i Oslo og Sykehuset Østfold i Fredrikstad har funnet VRE hos pasienter. Disse henvender seg til Haukeland og ber om råd.