Hånd-med-utslett

Svette nedsetter anti­bakteri­effekt

Svette hender kan redusere den anti­bakterielle virkningen av kobber. Grunn­stoffet kobber er en bestand­del i messing, som brukes blant annet på dør­hånd­tak og i vann­kraner for å bremse spred­ningen av mikro­organismer.

Publisert

Håndens kraft er stor – i betydning at hånd­svette ned­setter kobberets anti­bakteri­virkning raskere enn antatt. Ill.foto: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Bare én time etter at vi har tatt på gjen­standen som inne­holder kobber, kan finger­svetten for­årsake nok korrosjon til å nedsette anti­bakterie­effekten.

Kobber kan drepe et bredt spekter av mikro­organismer, også de som kan opptre på sykehus. Hvis anti­bakterie­effekten er svekket og man samtidig ikke er påpasselig med hånd­hygienen, kan organismene lettere spre seg.

Det er forskning utført av dr. John Bond ved University of Leicester som viser dette.

Han opplyser at svette inneholder salt, og det er svetten som korroderer metallet. Dermed dannes det et korrodert lag utenpå metallet.

– Vi har vist at svette kan produsere et slikt lag, som beskytter bakteriene fra å bli drept, allerede innen en time etter at vi har tatt på metallet, sier han.

Det er velkjent at svette fører til korrosjon på messing, men dette er den første studien som kvantitativt har målt hvordan korrosjonen foregår i de første timene etter at vi har tatt på messingen.

Den britiske studien heter «Electrochemical behaviour of brass in chloride solution concentrations found in eccrine fingerprint sweat» og er publisert i tidsskriftet Applied Surface Science.

Kilde: Sweaty hands can reduce effects of antibacterial copper, says research

Powered by Labrador CMS