Gravid

Bør legge tilrette for gravide

I Norge blir ca. 70 prosent av alle gravide sykmeldt i perioder i svangerskapet. Mye av fraværet skyldes manglende tilrettelegging på arbeidsplassen.

Publisert

Tenk gjennom den gravides arbeidsmiljø. Hva kan du gjøre for å unngå sykemelding? (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Både den gravide og det kommende barnet kan være ekstra følsomme for mangler i arbeidsmiljøet. Dette kan omfatte eksponering for kjemikalier, fysisk belastende arbeid, støy, stråling, smitte, og skift- og nattarbeid.

Det er viktig å kartlegge risikoforholdene så tidlig som mulig i svangerskapet og tilrettelegge arbeidsforholdene når det er nødvendig, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Skaff deg en oversikt over risiko

Tenk gjennom hvilke typer risiko som finnes på den gravides arbeidsplass.

Vurdér hvor farlig en uønsket hendelse er, men vekt den mot sannsynligheten for at den skal inntreffe. I HMS-faget beregner vi risiko på denne måten:

Risiko = skadeomfang ganger sannsynlighet

Du kan f.eks. rangere skadenivået fra 1 til 5, der 1 er en liten skade, mens 5 kan være dødelig. Også sannsynlighet rangeres fra 1 til 5, der 1 = svært sjelden, mens 5 = ofte.

Hvis du rengjør i høyden, vil konsekvensen av et fall være alvorlig, kanskje 4 eller 5, men forhåpentligvis lite sannsynlig (1), fordi alt arbeid i høyden skal være sikret. Altså blir risiko = 5*1 = 5.

At du sklir på et vått gulv har trolig forholdsvis liten konsekvens (f.eks. 2), men sannsynligheten er kanskje mye større (f.eks. 3). Da blir risiko = 2*3 = 6.

Matematisk sett er risikoen ved å skli på et vått gulv altså større enn et fall fra høyden, i dette eksemplet. Det betyr at du kanske bør iverksette tiltak mot glatte gulv før du bruker mye tid og ressurser på ytterligere sikring av arbeid i høyden.

Sett opp tilsvarende regnestykker for andre risikoforhold på nettopp din arbeidsplass. Ta gjerne med verneombud, tillitsvalgte eller noen ansatte på råd, kanskje vet de bedre hvor skoen trykker.

De arbeidsoppgavene som får høyest score, er mest risikable. Men ingen regel er uten unntak - bruk sunn fornuft. F.eks. kan det være naturlig å identifisere alle uønskede hendelser som har skadeomfang 5 (svært farlig) og prioritere innsatsen mot disse arbeidsoppgavene, selv om de matematisk ikke får høyest score.

Risikofaktorer for renholdsbransjen

Risiko = konsekvens ganger sannsynlighet. (Ill.foto: Colourbox.com)

Stami opplyser ikke om risiko som er spesifikk for renholdere. Noen faktorer må likevel antas å være mer relevant enn andre:

● Ved bruk av løsemidler bør renholderen utsettes for under en tidel av den maksimale grenseverdien som anbefales for ordinære arbeidstakere (såkalt administrativ norm). Noen få løsemidler skal vurderes enda strengere fordi de er klassifisert som fosterskadelige.

● Kjemiske stoffer som er KMR-merket (Kreft/ Mutagen/ Reproduksjonsskadelig) skal gravide ikke håndtere på jobb uten at det er gjort en risikovurdering og eventuelle behov for tilrettelegging er kartlagt.

● Fysiske arbeidsbelastninger, som stående arbeid størstedelen av arbeidsdagen og arbeid som er fysisk tungt, kan øke risikoen under svangerskapet.

● Stressende arbeidstidsordninger og tidspress kan gi skadelig utfall i graviditeten. Ta hensyn til den gravides reaksjon på slike belastningene.

Slik kan du tilrettelegge for den gravide

Mange arbeidsgivere er usikre på hvilke krav de skal sette til arbeidsmiljøet fordi de ikke har spesialkunnskap om helserisiko og graviditet.

Men i dag må alle renholdsbedrifter være tilsluttet en bedriftshelsetjenste. Du må kunne forvente at bedriftshelsetjenesten (eller HMS-tjenesten) har kvalifiserte fagkonsulenter. Søk råd derfra.

Ofte er det ikke vanskelig å tilrettelegge arbeidsplassen for den gravide. Lag gode rutiner for å risikovurdere arbeidsmiljøet under graviditet. Ofte er det hensiktsfullt med en individuell vurdering der du tar hensyn til den enkelte gravides situasjon.

Les hele saken hos Stami: Tilrettelegging av arbeidsmiljøet for gravide

Powered by Labrador CMS