Overarbeidet colourbox.com

Ingen gjør jobben når du er syk

71 prosent av de som har høy utdanning og høy inntekt må ofte eller alltid ta igjen tapt tid i forbindelse med fravær, viser tall fra YS Arbeidslivsbarometer. Resultatet bekymrer YS-leder.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

YS Arbeidslivsbarometer for 2012 viser at 47,3 prosent av de ansatte innen offentlig sentralforvaltning alltid må ta igjen arbeidet hvis de er borte fra jobben to til tre dager. I barnevernet rapporterer 45,2 prosent om det samme. Blant de som jobber med forskning eller analyse må hele 61,8 prosent ta igjen arbeidet selv, skriver YS på sine nettsider.

Pleie- og omsorgsbransjen ligger i den andre enden av skalaen med bare 10,7 prosent. Bare 31 prosent av arbeidstakere med lav utdanning og lav inntekt svarer at de må ta igjen jobb hvis de er borte på grunn av sykdom.

Snittet for arbeidere totalt er på 29,1 prosent.

- Risikoen er jo at du får en ekstra belastning ved for eksempel sykdom som hverken du selv eller arbeidsgiver tar høyde for. Resultatet kan bli at du kommer på etterskudd med jobben din. Og da kan man ende med ytterligere sykefravær, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Arild Steen, daglige leder ved Arbeidsforskningsinstituttets (AFI), peker på langsiktige endringer i arbeidslivet når han skal forklare tallene:

- Kravet om «å levere» i jobben øker. Det blir derimot mindre viktig for mange arbeidstagere om de faktisk er til stede på jobben. En slik utvikling bidrar til mer vekt på å få arbeidsoppgavene utført, uansett sykdom eller ikke, sier Steen til Aftenposten.

YS Arbeidslivsbarometer for 2012 er basert på svar fra 3000 arbeidstagere over 18 år. Barometeret er en årlig analyse som skal beskrive trykket i norsk arbeidsliv. Tallene er faglig bearbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet, mens Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er oppdragsgiver.

Du kan selv gå inn på www.ys.no og klikke deg videre til selve barometeret. Sjekk hvordan du ligger an i forhold til resultatene i undersøkelsen.

Les mer her:

"
Powered by Labrador CMS