Tagging-1.jpg

Starter kampen mot sprayboksene

Tagging og graffiti ble anmeldt 3000 ganger i fjor. Bot ble ilagt 140 ganger. Veggsprayingen blir stadig styggere, mener de som jobber med å fjerne den. De ønsker også mer forebygging, som gjør det enklere å få av taggen.

Publisert

Fjerning av tagging er en stor jobb. Bransjen etterlyser forebyggende tiltak for å forenkle rengjøringen. (Foto: Helene Aarnes).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Vi er i gang med fjerningen for fullt i disse dager. Særlig når det nærmer seg 17. mai vil folk ha det rent og pent, sier driftssjef Jon Schill i ISS til Newswire.

Over hele landet er selskapet engasjert av kommuner, borettslag og entreprenører til å fjerne det noen ser på som kunst, men som de fleste mener er hærverk.

– Før var det flere såkalte piecer, store og forseggjorte bilder. Nå en det en dreining mot stygge tagger, kun signaturer spredt utover et stort område, sier Schill.

Mest utsatt er store flater der mange passerer forbi, som støyskjermer langs gangveier, underganger, bropilarer, brokar, innkjøring til tunneler og t-baneplattformer.

Etterlyser forebyggende tiltak

Når taggen fjernes med en gang, mister taggerne interessen, ifølge de profesjonelle graffitifjernerne.

– De kommer tilbake kanskje én eller to ganger, men så gidder de ikke mer, sier Jon Schill i ISS.

Det er også andre tiltak som forebygger, men ifølge Schill er det få som benytter seg av disse mulighetene.

– Vi møter ofte mangel på engasjement når vi foreslår konkrete forebyggende tiltak. Det vanligste er å sette inn flatene med en voks. I tillegg til å hindre at spraylakken trenger inn, gjør voksen det lettere å få av taggen. Den spyles av med høytrykksspyler. Behandlingen er giftfri, vannet kan renne ned i kloakken uten at det er skadelig, sier han.

Han er skeptisk til å gi taggerne en vegg å boltre seg på.

– Det virker gjerne helt mot sin hensikt. Se på området rundt Hausmania i Oslo, nesten hele bydelen er griset ned av tagging, sier Jon Schill i ISS.

Tetter veggen

Tagging og graffiti fjernes ikke bare av visuelle årsaker. Når vegger tagges ned, tettes overflaten.

– Underlaget foresegles og den naturlige fukten slipper ikke ut. Når fuktigheten isoleres, fører det til skade på veggen, sier Schill.

Politiet mottok litt over 3000 anmeldelser av tagging og graffiti i fjor. Halvparten av de 140 ilagte bøtene ble delt ut i Oslo.

– Antall anmeldelser er blitt færre de siste fem årene, men det er grunn til å tro at mørketallene er store. Mange anmelder ikke. En svært høy andel av anmeldelsene i Oslo kommer fra kollektivselskapene, sier stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo, til Newswire.

Det er stort sett unge gutter som står for taggingen, viser en rapport som tar for seg tallene fra året før. 94 prosent av taggerne som blir tatt er menn, og 53 prosent er under 23 år.

– Vi ser av statistikken at det også er mange gjengangere og at mange også tas for annen kriminalitet, sier Hansen.

Les hele saken her:

"
Powered by Labrador CMS