Svaner

SBL kjemper mot Svanen

SBL jobber for at Svanemerket ikke skal vinne frem, når regjeringen nå jobber for med å skape en grønnere profil på offentlige innkjøp. - Underlig og uheldig for SBLs medlemmer,mener Miljømerking.

Publisert

- Vi synes det uheldig at de nå går ut og kjemper mot et så godt etablert miljømerke som Svanen. Naturligvis er det lov å skifte mening, men vi tror at dette er uheldig for SBL sine medlemmer, sier markedssjef, Tormod Lien, i Stiftelsen Miljømerking.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

På slutten av 90- tallet ønsket SBL at Stiftelsen Miljømerking skulle utarbeide kriterier for miljømerking av renholdsbedrifter. Og at det kjente Svanemerket skulle kunne brukes av aktører i renholdsbransjen. Nå har SBL snudd. Organisasjonen tar opp dette spørsmålet etter at det ble kjent at departementet jobber for å spisse miljøaspektet ved offentlige anskaffelser.

Miljøpanel I forbindelse med at regjeringens utarbeidelse av en handlingsplan er det opprette et miljøpanel. I følge SBL eget magasin Service er NHO representert i panelet som skal gi regjeringen råd, en egen representant fra SBL jobber tett sammen med NHO i dette arbeidet.

SBL mener at mange av dagens ordninger som Svanen, Miljøfyrtårn er for kostbare og lite hensiktsmessige.

Mot markedskreftene Stiftelsen Miljømerking håndterer de to offisielle miljømerkene Svanemerket og Blomsten i Norge. Og de mener at SBL nå tilbyr sine medlemmer et system som ikke er særlig etterspurt i markedet.

- Hvis du ser på anbudene som kommer fra det offentlige, er det en stor del av dem som spør etter tjenester som oppfyller Svanemerkets krav. Det bransjen trenger er bedrifter som går foran i et stadig mer miljøbevisst samfunn. I stedet for å kjempe mot den mest ambisiøse ordningen med de mest konkrete miljøkravene, kunne SBL like gjerne mene at konkurranse er bra og at de beste drar resten etter seg. Det finnes Miljøfyrtårnbedrifter, ISO 14001 bedrifter og Svanebedrifter - hvorfor ikke la markedet avgjøre hvilke ordninger som skal lykkes? Hvorfor skal SBL styre hvilke miljøkrav som skal vinne frem?, spør Lien.

Ikke profitt Både SBL og det ny opprettet fagrådet for bransjen er skeptisk til profitten bak miljømerking, og mener at Svanemerke er både dyrt og krever for mye dokumentasjon i forhold til det bedriftene får igjen. Det er vel forståelig at de ønsker et rimeligere alternativ til sine medlemmer?

- Stiftelsen Miljømerking er ingen bedrift. Vi er en stiftelse under Barne- og likestillingsdepartementet og skor oss ikke på å miljømerke bedrifter eller produkter, påpeker markedssjefen.

- Svanemerket et nok dyrere i forhold til ISO 14001 sertifisering, men du får igjen noe annet. Det er ikke nødvendigvis slik at du oppfyller Svanens strenge miljøkrav ved å være ISO- sertifisert. Du kan gjør det, men det er ingen spesifikke miljøkrav i ISO-sertifisering.

Mer om denne saken kan du lese i neste utgave av Renhold

Powered by Labrador CMS