Bilde av forsider til bladet Renholdsnytt, blant annet nr. 2/2024
Forsiden til Renholdsnytt nr. 2/2024. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 2/2024 er ute nå

I nr. 2/2024 ser vi nærmere på skånsomt (og uvørent) fasade­renhold. Vi besøker Hamar kommune, vi har truffet Norges minste? avdeling med nettbrett, ser på motiverende lederskap, sammen­slåinger i privat sektor, gir tips rundt regnskap og årsoppgjør, tar en kort titt på NFSRs konferanse i Trondheim Spektrum, og mye mer.

Publisert

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 2/2024 blir post­lagt 29 april. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe tilgang til enkelt­utgaver på Buy&Read.

Enkelte artikler fra papir­utgaven er i skrivende stund tilgjengelige på nett. Disse krever i hovedsak abonnement. Merk at artikler i papir­utgaven og på nett ikke nødvendigvis er identiske.

To renholdere rengjør en vegg
To av Tomas renholdere i ferd med å rengjøre Kiel-fergen.

Her er en oversikt over nr. 2/2024:

Gleder seg til å samles: Fra 1. april var det slutt på tredelingen som har preget organisieringen av renhold i Hamar kommune.

Smitteutbrudd på Kiel-fergen: Da noroviruset herjet på Color Fantasy i påskeuken sørget Toma for grundig nedvask av skipet, slik at det etter kort tid kunne seile avgårde med påsketuristene til Kiel. (NHO Service og Handel. Nettsak)

Yrvum foran anlegg for fasadevask
Alexander Yrvum fra Nordic Supply Partner gir gode råd om vindus- og fasadevask.

Fasaderenhold trinn for trinn: Hvordan utføre utvendig renhold på en skånsom og snill måte, og med riktig type kjemi til riktig prosjekt.

Fasader må kunne puste: En god fasade­rengjøring gjør byggherren fornøyd, men som oftest så gir man seg der. Man bør også ta et trinn 2, nemlig isolering.

Frisk vri på NFSRs konferanse: Med Trondheims storstue som arena, ble det rikelig med plass til en fyldig omvisning med renholderens tidsfordriv nr. 1 som tema, nemlig gulv. (Nettsak)

Små forhold – høy trivsel: Å besøke rehabiliterings­senteret på Ottestad er som å gå tilbake i tid. Det første som møter oss når vi kommer på innsiden, er likevel nettbrett på tralla. (Nettsak)

Vet ikke hvem verneombudet er: 47 prosent av de ansatte vet ikke om renholds­bedriften deres har verneombud eller hvem dette er. (Nettsak)

De besværlige småtingene: Håndholdte enheter av ymse slag blir stadig mer utbredt. Men det kan være vanskelig å få dem mer eller mindre bakteriefrie. (Nettsak)

NHO håper på vendepunkt: Mens regjeringen rundt nyttår snakket om lysning i norsk økonomi, er bildet nyansert hos private bedrifter. Flere enn ett av tre renholds­byråer har underskudd, et tall som har økt for tredje år på rad. (Nettsak)

Nyhaug og Vasbotten ved kaffemaskin
Gode tips til årsoppgjøret fra Randi Nyhaug og Marte Vasbotten i Conta.

Snart tid for årsoppgjør: Den 31. mai er det igjen tid for å rapportere fjorårets gjøren og laden til skatte­myndighetene. Jobben kan gå som smurt – dersom du har gjort de rette grepene i forkant.

Godt i gang ved OsloMet: Ved OsloMet er renholds­ledere og studenter over midtveis med vårens emne i fasilitets­styring – for å hente det beste ut av sine medarbeidere. (Ellen Nygard, Handels­høyskolen, OsloMet. Nettsak)

Flott perspektiv på renholdsfaget: Janne Lone, som til daglig jobber i Fagrent i Tromsø kommune, er én av studentene på vårens FM-emne. Hun trekker særlig fram det å få et større overblikk, som en fordel ved emnet.

Kamal Prasad Khanal med nettbrett som bistår ham i renholdsledelse.
Kamal Prasad Khanal skriver i sin kronikk om mangfoldsledelse og motivasjon.

Kronikk

Slik fremmer du faglig vekst: Motiverende ledelse er en kraftig driver for å skape et suksessrikt arbeidsmiljø. Det handler ikke om autoritet, men om å inspirere sine medarbeidere til vekst og engasjement. (Av Kamal Prasad Khanal, Soneleder Renhold i Nordland fylkeskommune) (Nettsak)

Oppkjøp

OrboTech kjøper seg inn i MK Salg: OrboTech, som leverer rengjørings­konsepter i Sverige og Finland, går inn i det norske markedet og kjøper seg inn i MK Salg, som endrer navn til OrboTech Norway. (Nettsak)

Cares har kjøpt Crystal Facility: Gjennom oppkjøpet styrker Cares seg på leveranser av renholds­tjenester særlig i Oslo. (Nettsak)

Kjøper seg inn i Toma: Awilhelmsen-konsernet kjøper 25 prosent av Tomagruppen. (Nettsak)

4Service kjøper Proff Rent: Tromsø-bedriften Proff Rent er kjøpt av den nasjonale aktøren 4Service. Ledelsen og de rundt 200 medarbeiderne fra Proff Rent blir med videre inn i 4Service. (Nettsak)

Produktnyheter

Vaskeripose for god hygiene: Abenas nye plastsekk er egnet for å transportere tekstiler som er tilsmusset/kontaminert av for eksempel kroppsvæsker og blod, eller for avfall som du av ulike årsker ikke ønsker å håndtere så mye. (Nettsak)

Nilfisk oppgraderer velkjent 50-åring: Deres smått ikoniske VP930 skal nå by på mer stillegående rengjøring og høyere sugestyrke. (Nettsak)

Spill deg til kunnskap om renholdsdrift: Tork inviterer til å teste kunnskapene dine om renholdsdrift opp mot statistikk, for å finne løsninger som reduserer klager på ditt anlegg. (Nettsak)

Juss og arbeidsmiljø

Lønnsoppgjøret 2024 er et hovedoppgjør. Det betyr at alle tariffavtalene mellom NHO og LO forhandles og skal gjelde for to nye år. I tillegg har NHO avtaler med YS og en rekke selvstendige forbund. Det innebærer flere hundre avtaler som skal på plass før sommeren.

Lederartikkel

Magefølelsebasert: Enkelte ord har en magisk evne til å trumfe enhver debatt. Les leder­artikkelen her (åpen)

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra Norsk Forening for Service og Renhold, Aktivitets­kalender og Marked.

 

Det er mulig å kjøpe tilgang til enkelt-eksemplarer lesing gjennom Buy&Read, helt tilbake til 1/2005.

Kjøp nr. 2/2024 her eller velg en annen utgave.

 

Forsiden til Renholdsnytt nr. 2/2024
Forsiden til Renholds­nytt nr. 2/2024. Hoved­bilde: Ann Kristin Haukåsen og Siv Anita Jørstad i Hamar kommune. Småbilder i venstre spalte: Alexander Yrvum i Nordic Supply Partner AS. Kamal Prasad Khanal i Nordland fylkes­kommune (foto: privat). Inger Lise Lundby, Supattra Ramsoey og Elin Lundby i Sykehuset Innlandet HF.

 

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS