Magefølelsebasert

Lederartikkel: Enkelte ord har en magisk evne til å trumfe enhver debatt.

Publisert

Som det ord-petimeteret jeg er, synes jeg det er gøy å reflektere over hvordan enkelte uttrykk spirer, blomstrer og visner. Noen av dem brukes nemlig så mye at de blir til klisjeer og mister sin kraft. Jeg elsker alt man kan drive gjøn med, så slike uttrykk elsker jeg.

Ett slikt gøy-uttrykk er «kunnskapsbasert». Det har fått stor utbredelse. Hypotesen er at alt som er kunnskapsbasert, skal få oss til å ta bedre beslutninger. Da må vi ha fakta på bordet. Helst mye av det, og gjerne uendelig mye, slik at ingen kan tro at vi farer med tøys.

Fakta kan vi få fra sensorer, men det skal jeg ikke tøyse med, for sensorer kan jo faktisk gi oss fakta. Harde og eksakte sådanne, som reelt gjør oss i stand til å ta bedre beslutninger.

Det jeg derimot skal tøyse med, er alle som tar «kunnskapsbasert» i sin munn, for så å hoppe bukk over hvordan de tenker seg at all denne kunnskapen skal samles inn. Tenk over det – neste gang du hører uttrykket – lå det noe reelt bak, eller ble det brukt kun for å bruse med fjæra?

I det sistnevnte tilfellet har avsenderen faktisk brukt en herske­teknikk for å kneble sine menings­motstandere. Om det var bevisst eller ei, spiller ingen rolle, da resultatet blir det samme; nemlig at sunn fornuft og kreativitet forstummer. Dermed blir ingenting gjort, fordi vi blir gående og vente med å ta beslutninger til vi er helt sikre på alt av premisser og fakta.

Renholdsbransjen er inne i store teknologiske omveltninger. Du må gjerne la deg inspirere av naboens veikart for å innføre ny tech og nye metoder, men trolig bør du også tråkke opp noen stier som passer for akkurat deg. Pass på så du ikke knebler nysgjerrigheten i jakten på det kunnskaps­baserte. Stol på magefølelsen!

(Lederartikkel i Renholdsnytt nr. 2/2024)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS