Bilde av forsider til bladet Renholdsnytt, blant annet nr. 4/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 4/2023. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 4/2023 er ute nå

I denne utgaven dykker vi ned i ergonomi & renhold, ser på spesialrens av tepper og tekstiler, bærekraft, konferansen Ren Tilstede­værelse, renholds- / utstillermessen fra Norengros Johs. Olsen, ledelse, medbestemmelse, heltidsnormen, og mye mer.

Publisert

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 4/2023 ble post­lagt 5. september. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe tilgang til enkelt­utgaver på Buy&Read.

Enkelte artikler fra papirutgaven er tilgjengelige på nett. Noen av disse krever abonnement. Her er en oversikt over nr. 4/2023:

Ergonomi

Monika Miron tørker støv av et lavt bord, ved hjelp av en tavlemopp
Tavlemoppen gir kroppen bedre arbeids­betingelser, viser Monika Miron i Lindesnes kommune.

Tavlemopp sparer ryggen: I Lindesnes kommune er mikro­fiber­kluten langt på vei erstattet av tavle­mopp med teleskopskaft.

Muskler bør ha minst 5% mikropause: Mange muskel­grupper får mikro­pauser «på kjøpet», som en naturlig del av moppe­bevegelser. Underarm og biceps er ikke blant disse. (Nettversjon av saken)

For langt moppeskaft gir arm­problemer: Forskere har med vilje testet effektene av arbeids­metoder som de antar er uheldige. Målingene deres viser at riktig lengde på moppe­skaftet har stor betydning. (Nettversjon)

Konferanser & messer

Fylte Fjellhallen på Gjøvik: Bedriften NorEngros Johs. Olsen feiret sine første 100 år med en storslått messe i Gjøvik Olympiske Fjellhall. (Nettversjon)

Utstillere i Gjøvik Olympiske Fjellhall
Noen av utstillerne under messen til Norengros Johs. Olsen 7-8/6-2023.

.

Portrettbilde av de to
Ingeborg Malterud fra NHO SH og Trine Wiig fra NAF.

Bygger videre på godt samarbeid: God dialog betyr mye for sunn drift. To viktige mål i prosjektet Ren Tilstede­værelse er å vitalisere samarbeidet mellom ledelse og ansatte, og å få flyttet mer renhold til dagtid. (Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel)

Ledelse / HR / organisering

Medbestemmelse gir økt produktivitet: I Norge er vi veldig flinke til å snakke om at organisasjonene skal være produktive. Da må vi huske at bedrifts­demokratiet er grunnlaget for produktivitet. (Forsker Inger Marie Hagen ved AFI/OsloMet)

Ønsker seg mer varierte oppgaver: To av fem renholdere synes ikke de har varierte oppgaver i hverdagen. En under­søkelse rundt psykososiale forhold blant renholdere og renholds­ledere viser at «de fleste» har det bra på jobb, men at det likevel er mye rom for forbedring. (Nettversjon)

Jobb bredt for å påvirke opinionen: Får vi flyttet mer renhold fra kveldstid til dagtid, vil renholderne bli mer synlige. Heldigvis kan vi spille på mange strenger for å synlig­gjøre ugunstige arbeids­forhold. (Kari Bernardini og Trine Wiig, Norsk Arbeidsmandsforbund)

Hvordan få fornøyde medarbeidere uten å øke lønna? Jobbtilfredshet har med mye mer enn penger å gjøre, og i renholds­bransjen er det ofte ikke store handlingsrom økonomisk sett. Her er 4 kreative tips til å holde medarbeiderne dine motiverte og produktive. (Nettversjon)

.

Hagen holder foredrag
Inger Marie Hagen, forsker ved AFI/OsloMet.
Bernadini holder foredrag
Kommunikasjons­rådgiver Kari Bernardini i NAF.

.

Bærekraft

Klima og miljø skal vektes minst 30%: Det offentlige kjøper varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner i året (SSB 2023). Fra 1/1-2024 må offentlige anskaffelser vekte klima og og miljø minst 30 prosent. (Nettversjon)

NKF og Consigli inngår samarbeid om kunstig intelligens: Norsk Kommunal­teknisk Forening (NKF) har inngått et samarbeid med det norske kunstig intelligens-selskapet Consigli. Målet er å dra nytte av kraften til KI-teknologi i anskaffelse og rehabilitering av bygg. (Nettversjon)

Bare 1 av 10 vurderer alltid livssyklus: Blant offentlige oppdrags­givere mener 80 prosent av livssyklus­analyser gir et godt vurderings­grunnlag i bygge­prosjekter. Men bare 10 prosent av innkjøperne vurderer alltid livssyklus­kostnad ved anskaffelse. (Nettversjon)

Andre artikler

Bilde av ham som renser en sofa.
Arnt Garpestad, daglig leder i Rogaland Teppe og Møbelrens.

Høyt trykk gir dyp rens: Tempoet er høyt idet ullteppene i Danmarks-fergen «SuperSpeed 2» dyprenses og blir som nye. (Rogaland Teppe og Møbelrens)

Leverandører får ikke øke pris pga. økt arbeids­giver­avgift: Direktoratet for forvaltning og økonomi­styring (DFØ) anbefaler å avvise prisendrings­krav i SSA-kontrakter som følge av økt arbeidsgiver­avgift for lønns­inntekter over 750 000 kroner. (Nettversjon, krever abonnement)

Leder

Leder­artikkel i Renholdsnytt nr. 4/2023: Mange i renholds­bransjen ønsker seg flere fulltids­stillinger og mer renhold på dagtid kontra kveld. Fordelene er mange for renholderen, men det holder ikke bare å drømme om det.

Les leder­artikkelen her (åpen)

Juss og arbeidsmiljø

Heltidsnormen – og litt om fortrinnsrett: Fra 1. januar i år var det flere endringer i arbeids­miljø­loven som trådte i kraft. Nå er det lovfestet at arbeids­takere som hovedregel skal ansettes på heltid, og deltids­ansettelser skal drøftes med de tillits­valgte. Det kalles «heltidsnormen», og stiller nye krav til arbeidsgiver. (Erling Espolin Johnson, advokat i NHO Service og Handel)

Produktnyheter

 • Ny gulvvasker fra Kärcher: Gå-bak-maskinen B 50 W Bp har mange finesser som skal gi enklere bruk. (Nettversjon)
 • Vaskenett samler opp fiber og plast: Vaske­maskinens skylle­vann kan bringe med seg uønskede utslipp til naturen, med mindre man setter inn avbøtende tiltak. (Cleanhub)
 • Engangsmopp for flergangsbruk: Moppen Activa Green Cleaning er utviklet av svenske Hygienteknik og skal kunne vaskes opptil 20 ganger uten å miste sine egenskaper. (Cleanhub)
 • Oscillerende mini-mopper: Fimaps nye maskin Orbitizer har en arbeids­bredde på 34 cm, mens moppen oscillerer 3800 ganger i minuttet. (Lilleborg m.fl.)
 • Multi-robot utviklet i Sverige: Sveabot S100 Cleaning Robot er en kompakt maskin som både skal kunne støvsuge, moppe, feie, vaske og desinfisere. (American Lincoln)
 • Holdbar merking av maskiner: Trenger du å merke kostbart utstyr eller klistre advarsler/beskjeder på gulvet, kan Brothers printere i P-touch-serien være en mulighet.
 • Ny serie for kafferens: Suma Café er en serie kjøkken­rengjørings­produkter som består av rense­tabletter, avkalknings­middel med mer (Lilleborg m.fl.).
 • Varmesensor med mange bruks­områder: iThermal kan sanntids­detektere mennesker, varme objekter, kartlegge temperaturer i rommet og gi oversikt ved evakueringer. Og snart kommer en utvidelse med fall­deteksjon. (BOSS Europe, nettversjon)
 • Universell avstands­måler: iSmart iRay måler fyllnivå og skal passe i over 90 prosent av alle eksisterende dispensere, uansett merke og produsent. (BOSS Europe)
 • Nilfisk med ny gå-bak-maskin: Gulv­vaskeren SC370 er utviklet for sykehus, skoler og butikker, og skal passe også i korridorer og trange rom. (Nettversjon)
 • Renholder blir detektiv: Produktnyhet: «Svaber» er noe så sjeldent som en krimkomedie om en renholder, ført i pennen av komikeren, tekst­forfatteren og skue­spilleren Zahid Ali. (Gyldendal forlag, nettversjon)

.

Digital utgave

Digital versjon av bladet er inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement.

Har du abonnement, men får ikke digital tilgang?

Såfremt vi har din (korrekte) e-post-adresse i registeret vårt, skal det bare være å be om nytt passord. Hvis dette ikke fungerer, kontakt oss, så hjelper vi deg gjerne (e-post helt nederst på siden).

.

Forsiden til Renholdsnytt nr. 4/2023
Forsiden til Renholds­nytt nr. 4/2023. Hovedbilde: Jan Erik Nyhus fra Rogaland Teppe og Møbelrens. Småbilder, øverst: Kristin Theodorsen i Lindesnes kommune (foto: Lill Tony Larsen Ramvik), midten: oppstarts­konferanse for prosjektet Ren Tilstede­værelse, nederst: messe ifm. Norengros Johs. Olsen 100 år.

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS