
Vil du bidra til å få nye og gode renholdere inn i faget? Bli med i prøvenemnd!
I år skal det velges nye sensorer til renholdsfagbrevet, og fagprøvenemndene ønsker forslag til gode kandidater. – Et givende verv som gir mye tilbake, sier alle sensorer Renholdsnytt har snakket med de siste årene.
Tradisjonelt kommer mange av forslagene fra bedrifter, offentlige virksomheter, opplæringskontor eller eksisterende nemndsmedlemmer, men det er fullt mulig for enkeltpersoner å melde sin interesse og foreslå seg selv som nemndsmedlem.
Nemndene bør nemlig ha en bred ressursbank med medlemmer fra private bedrifter, ulike nivåer av offentlig forvaltning og ikke minst sykehus/helse.

Fin måte å holde seg oppdatert
– Som sensor lærer du mye og får et litt annet innblikk i faget. Du får en enda dypere innsikt og må også holde deg selv oppdatert, fordi faget utvikler seg hele tiden, sier Trine Wiig.
Hun er forbundssekretær for renholdsfaget i Norsk Arbeidsmandsforbund og en ivrig forkjemper for renholdsfagbrev. Blant annet NAF og NHO Service og Handel bidro godt til fagbrevet ble offentlig godkjent i 1994.
– Hvis du tenker tilbake på disse første fagbrevene, så har det vært en utrolig utvikling i utstyr, metode, kjemi og annet. Derfor er du nødt til å holde deg oppdatert. Dessuten blir du kjent med sensorer fra andre miljøer, og får en faglig utvikling av å møte andre i samme bransje.
– Hvilke krav stilles til den som er nysgjerrig på å være sensor?
– Jeg vil trekke fram at du selv har fagbrev, og personlig egnethet, som de to viktigste, sier Trine Wiig.

Bør brenne for faget
Rujira Coles leder renholdsseksjonen i Viken fylkeskommune. Hun opplyser at innen 2024 må alle fylkene ha oppnevnt nye sensorer. Ved å få inn navn på kandidater allerede nå, får nemndene tid på seg til å sjekke ut kandidatene.
– Det skal også gis opplæring til sensorene, blant annet i å skape trygghet hos fagprøvekandidatene. De vi ønsker å motivere til å sitte i nemndene, er de som har kunnskap og brenner for faget, sier hun.
.

Tilegner seg kunnskap selv
Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen både underviser til fagbrevet og er sensor i Vestfold og Telemark:
– En fordel ved å undervise og være sensor, er at du skaper et samspill mellom lærer og kandidater. Læreplanen og retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet tilsier at det er viktig å samspille med kandidatene og få dem til å ta egne valg, dokumentere og forklare.
– Dermed blir jeg utfordret på ting jeg ikke har vært borti, og er hele tiden nødt til å oppdatere meg.

Gir god uttelling
Ikke uventet taler også Ingeborg Malterud, fagsjef for renholdsbransjen i NHO Service og Handel, varmt om fagbrev:
– Mange av medlemsbedriftene legger til rette for fagbrevopplæring, men vi skulle gjerne hatt flere, sier hun.
Fagbrevet kan både gi en konkurransefordel til bedriften og fordeler for renholderen.
– Vi ser at det etterspørres fagbrev i en del anbud. Renholderen, på sin side, har kroner 13,50 i fagtillegg pr. time, og du er omtrent sikret jobb hvor du vil i landet.
Arbeidsgiver bør være fleksibel
– Det å sitte i prøvenemnd er et verv. Når du skal dømme fagbrev, må du derfor ta fri fra din daglige jobb, sier Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet.
– Derfor er det viktig at arbeidsgiver viser forståelse. Skal vi få til utdanningen, må de gode renholderne fristilles for å kunne skaffe flere gode renholdere, avslutter hun.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.
Bestill abonnement
Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på