I januar fremmet stortings­representant Henrik Asheim (H) på vegne av Høyre og Fremskritts­partiet et forslag om at arbeids­giver­perioden skulle reduseres til tre dager. Det fikk ikke Stortingets flertall.

Sykefraværet svir

Staten må betale mer av korona­fraværet, krever Arbeidsmands­forbundet og NHO Service og Handel i skjønn forening.

Publisert

De krever at arbeids­giverne skal betale for tre dager av korona­relatert sykefravær, ikke fem som i dag.

– Vi må sørge for at vi ikke setter kroken på døra for bedrifter som sliter med høye kostnader på grunn av sykefravær, sier nestleder Brede Edvardsen i Arbeidsmands­forbundet, til LO-organet FriFagbevegelse.

Fram til 1. oktober i fjor var arbeids­giver­perioden tre dager for korona­relatert sykefravær, før den økte til 16 dager. Fra 1. desember er den igjen blitt redusert, men denne gangen til fem dager. Deretter trer Nav inn og overtar utbetalingene.

Les også: Slutt på syke­penger ved karantene (krever abonnement)

Mot slutten av januar estimerte rådgivnings­selskapet Simployer at endringen der arbeidsgivere må dekke korona­relatert syke­fravær de fem første dagene og ikke de tre første, har kostet arbeids­livet 225 millioner kroner ekstra regnet fra 1. januar 2022.

Edvardsen forventer høyt smittetrykk i service­sektoren fremover. Der møter ansatte andre folk når de er på jobb, dermed er det høyere risiko for å bli smittet.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, mener det er helt ulogisk at arbeids­giverne må betale for de fem første sykedagene ved korona.

– I den første fasen av korona, da ikke så mange ble smittet, fikk vi en arbeids­giver­periode på tre dager. Men nå, med en enorm smitte, må arbeids­giverne betale for fem dager, sier hun.

Fordi isolasjons­tiden nå kan være nede i fire døgn (gitt visse kriterier), er det bedriftene som praksis betaler for korona­relatert sykefravær med dagens ordning.

– Det er mange som er syke med omikron i en liten uke. Arbeids­giverne opplever at når noen ansatte kommer tilbake, så blir andre syke og må holde seg hjemme. Sånn har de det gående.

Kilde: Det høye sykefraværet truer mange bedrifter. Staten må betale mer, krever Arbeidsmandsforbundet og NHO-forening (link til FriFagbevegelse)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS