Listeriabakterien kan lure seg inn i bl.a. kjøttdeig. Selv godt renhold av produksjonsutstyret er ikke alltid nok for å få bukt med den. (Ill.foto: Colourbox)
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Listeria-bakterien (Listeria monocytogenes) lever naturlig i vann, jord og råvarer til mat. Hvis råvarene er lite bearbeidet eller hvis produksjonssystemene ikke er rengjort godt nok, kan bakterien også lure seg inn i maten vi spiser, for eksempel i kjøttprodukter. Det kan føre til alvorlig sykdom, melder nettstedet forskning.no.
Vaske- og desinfeksjonsmetodene som brukes i dag er som regel tilstrekkelige for å fjerne listeria på store overflater og steder der vi lett kommer til. Problemet er områder der vi ikke kommer til.
For å få bedre oversikt over forekomster og smitteveier for listeriabakterien har forskere tatt prøver i produksjonsmiljøet hos fem kjøttprodusenter og fire lakseprodusenter. I tillegg har bedriftene selv foretatt rutinemessige prøver.
En av bedriftene har i en årrekke hatt problemer med listeria. Det viste seg at bakterien hadde lurt seg inn i smørefettet til en skrue, på et sted som var svært vanskelig tilgjengelig for vask og desinfeksjon.
I ettertid har bedriften startet med årlig demontering, koking av enkeltdeler og utskifting av slitt utstyr. Den er nå kvitt listeriaproblemet.