Skrive Colourbox.com

Stadig mer vanlig å rangere ansatte

Norske bedrifter bruker kartlegging og karakterer for å presse ut ansatte, ofte uten at de er informert. - En katastrofe for motivasjonen i organisasjonen, mener BI-professor Baard Kuvaas.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Bitten Nordrik, forsker i De Facto som gjennomfører spørreundersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer, forteller at det ikke er uvanlig at norske bedrifter bruker et verktøy som kartlegger arbeidstagernes kompetanse og verdi for organisasjonen, skriver Aftenposten.

– Ifølge slike verktøy vurderer man at 80 prosent av medarbeiderne ligger innenfor normalen, at 10 prosent ligger over og at 10 prosent ligger under. De laveste 10 prosentene anbefales etter dette prinsippet å skiftes ut, eller realiseres over i noe annet, som det heter. Disse tallene passer godt med det vi finner i årets Ledelsesbarometer, sier Nordrik.

I årets Ledelsesbarometer kommer det blant annet frem at hver 10. leder ikke tror arbeidsgiveren deres har et langsiktig ønske om å ha dem i jobben, skriver Pressenytt.

– Dreper arbeidsmotivasjon

Bård Kuvaas, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI, mener karakterer og rangering på jobben virker direkte drepende på arbeidstakeres motivasjon.

– Å rangere sine medarbeidere ut fra karakterer, for så å fortelle flertallet av dem at de er gjennomsnittlige, er en motivasjonell katastrofe. Det er den mest absurde ledelsesteknikken jeg kan tenke meg og den har ikke forskningsmessig støtte verken logisk eller empirisk, sier Kuvaas.

Les hele saken her:

"
Powered by Labrador CMS