Vaske-hender.jpg

Jakter bakterier på alle nivåer

En dør eller en lysbryter kan være skitten selv om den ser ren ut. Oslo universitetssykehus sine renholdere måler derfor urenheter med et instrument som gir presise svar.

Publisert

Renholderne ved Oslo universitetssykehus jakter på bakterier på alle nivåer. (Ill.foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Renholdernes viktigste oppgave på et sykehus er å redusere smittefare. Men det som er synlig rent med det blotte øyet, kan likevel være forurenset med bakterier eller andre urenheter, skriver Oslo Universitetssykehus på sine nettsider.

Måler bakterier

En metode for å påvise usynlig forurensning er måling av ATP, et molekyl som finnes i alle levende celler. Apparater som måler ATP er enkle å betjene. På under et minutt får renholderne opp et tall som viser mengden av ATP på det området som blir testet. Dermed slipper renholderne å vente på resultatet, slik de må ved vanlige bakteriologiske undersøkelser, skriver Oslo universitetssykehus.

Apparatene kan brukes for å kontrollere renholdet på blant annet dørhåndtak, brytere, kraner, hendler og rekkverk, altså på steder folk ofte berører.

– Renholderne må være særlig opptatt av å rengjøre de delene av et rom der smitte oftest overføres. På disse punktene må det gjennomføres ekstra renhold, selv om skitten ikke nødvendigvis er synlig, sier Egil Lingaas, leder for Avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus, til nettsiden.

Apparatene kan også brukes for å sjekke andre overflater som for eksempel pasientenes nattbord eller senger.

– Målet vårt er å redusere antall sykehusinfeksjoner ytterligere. Utenlandske undersøkelser viser at systematisk testing av renholdet gir gode resultater, sier Lingaas.

Les hele saken her.

"
Powered by Labrador CMS