Tariffer eller minstelønn

- Det norske arbeidslivet må tilpasses til et åpent tjenestemarked uansett om Norge godtar EUs tjenestedirektivet eller ikke.

Publisert

Utalselen kommer fra forskningssjef Jon Erik Dølvik ved forskningsstiftelsen Fafo til Fagbladet. Det omstridte tjenestedirektivet fra EU skal øke handelen med tjenester i Europa. Flere kritikere mener at dette vil føre til mer sosialdumping.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Må ha tiltakLOs representantskap krever at regjeringen foretar en grundig konsekvensanalyse av hvilke virkninger tjenestedirektivet vil få for arbeidslivet, samt mulighetene for å løse samfunnsoppgaver gjennom offentlig sektor, melder tidsskriftet.Samtidig krever LO en forsterket innsats mot sosial dumping ut over tiltakene som er foreslått i Soria Moria-erklæringen og i Revidert nasjonalbudsjett 2006.

- Direktivet vil i sin nåværende form antakelig ikke lage nye hindre for å bekjempe sosial dumping, utover de som allerede er i EU-retten. Men det endrer ikke på at fagbevegelsen står overfor en ganske krevende debatt når det gjelder forholdet mellom lovregulering og avtaleregulering av rettighetene i arbeidslivet. Det er bra at debatten nå dreier seg i den retningen, sier Dølvik til frifagbevegelse.

Sosial Dumping Diskusjonen oppfatter han som et symptom på et mye større sak, sosial dumping, der det ligger uløste problemer i Norge.

Av tiltakene mot sosial dumping som fagbevegelsen har foreslått forutsetter mange av dem en allmenngjøring. En debatt om allmenngjøring eller lovfestet minstelønn vil tvinge seg fram i kjølvannet av direktivet, mener Døvik.

Mer om denne saken kan du lese her

"
Powered by Labrador CMS