Godt renhold starter ved inngangen

LEDER: «For det er verdt å merke seg at svært få stopper for å tørke av seg under skoene. De aller fleste går av seg skitten under skoene.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Renholdsnytt 2/2018

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Grunnlaget for et godt og vellykket renhold starter med gode og effektive løsninger ved inngangspartiet. Undersøkelser viser at 80-90 prosent av all smuss under skoene kan fanges opp av gode entreløsninger. Med disse tallene behøver man ikke være forsker for å forstå at effektive løsninger ved inngangen letter renholdet i bygget for øvrig og er god økonomi. En ting er mer effektivt renhold, en annen ting er mindre slitasje på gulv – og en tredje ting er bedre innemiljø.

At alle gode ting er tre, er også en riktig beskrivelse for en god entreløsning. For inngangspartiet bør deles inn i tre soner. Den første sonen, som enkelte kaller skraperistsonen, må inneholde en skraperist eller skrapematte, som plasseres utenfor entreen. Her vil den aller groveste smussen forsvinne, og samle seg i en «brønn». Sone to kan beskrives som en mellommatteløsning, som fanger den mellomgrove smussen og mye fuktighet. Den siste sonen er fortrinnsvis en høyabsorberende matte for finere smuss og restfuktighet. De tre sonene bør ligge sammen som en sammenhengende løsning, og trenden er utvilsomt fastmonterne løsninger. På den måten stopper du smuss og fukt før du drar det inn i bygget. For det er verdt å merke seg at svært få stopper for å tørke av seg under skoene. De aller fleste går av seg skitten under skoene. Og med effektive mattemetoder, vil som nevnt 80-90 prosent av smusset fanges.

Det er en rekke leverandører på markedet som bistår med sin kompetanse for å få til en effektiv og god entreløsning. Utviklingen – både funksjonelt og visuelt – har vært stor de siste 10-15 årene. Matteløsningene er ofte som en integrert del av lokalet, og styrer de gående slik at de passerer de forskjellige sonene på en effektiv måte. Men vær for all del bevisst på at en matte ikke er en matte. Kvaliteten i tekstilene er for eksempel avgjørende for hvor mye fuktighet som tas opp. Hvor godt matten tar opp smuss avhenger også av hvor tørr eller fuktig den er og hvor mye smuss som ligger i matta fra før av. Det er også viktig å huske på at mattene regelmessig må støvsuges og gjerne også renses i ny og ned.

Er du bevisst på alt dette, har du lagt et godt grunnlag for effektivt renhold og godt innemiljø i resten av bygget.

Powered by Labrador CMS