0113_renholdsnytt

Viktig seier for bransjen

På lederlpass i Renholdsnytt 1/2013: «En fire år lang tvist mellom Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) om hvem av de to LO-organisasjoene som skal ha retten til organisere innleide renholdere på hotellene er nå avsluttet.»

Publisert

ARTIKKELEN KAN KOMMENTERES NEDERST PÅ SIDEN

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

LOs sekretariat har avgjort at det er NAF som får organisasjonsretten. Vi mener det er en riktig og viktig avgjørelse for renholdbransjen. Stuepikene har vært en viktig medlemsgruppe for Hotell- og Restaurantforbundet, som i 2007 ble en del av Fellesforbundet.

Men siden den gangen har verden forandret seg – og det er Fellesforbundet også nødt til å forholde seg til. Stuepikene er ikke nødvendigvis lenger ansatt ved hotellene. I økende grad blir renhold av rommene outsourcet til eksterne renholdsbedrifter, og de «gamle» stuepikene er blitt med over i renholdsbedriftene.

Da stuepikene var ansatt ved hotellene, gikk de på Riksavtalen, inngått mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Etter outsourcing har flere blitt ansatt i renholdsbedrifter, som følger overenskomst for renholdsbedrifter, inngått mellom NAF og NHO Service. For det er slik at NAF har avtaleretten for renholdere ansatt i renholdsbedrifter, og da er det etter vårt syn også helt naturlig at de ansatte melder overgang fra Fellesforbundet til NAF.

Dette påpeker også LOs juridiske avdeling, som har bistått LO-sekretariatet i denne saken. De uttaler at «så lenge de aktuelle arbeidstakere har sitt ansettelsesforhold i en virksomhet som har som formål å drive med renhold, er det overenskomsten for renholdere som passer best og det er Norsk Arbeidsmandsforbund som har organisasjons- og avtaleretten».

Vi kan ikke se at denne saken kunne fått noe annet utfall, for det kunne i så fall ført til kaotiske tilstander i organiseringen av renholdere. Vi kan ikke ha det slik at det er kunden du jobber hos som avgjør hvor du skal organisere deg. Det ville fort sparket beina under renholdsavtalen mellom NAF og NHO Service, og som er så viktig i kampen for en ren og ryddig bransje.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS