0215-renholdsnytt

Konkurranseutsetting er ingen fiende

Fra Renholdsnytt 2/2015: «Konkurranseutsetting er for enkelte like hatet som brunskogsneglen er i en velplantet hage.»

Publisert

Artikkelen kan kommenteres nederst på siden

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Stadig flere i det offentlige ser muligheten for å konkurranseutsette. Med momsnøytralisering, vil det bli enda mer aktuelt.

Dessverre er det slik at enkelte nærmest på impuls får piggene ut og protesterer høylytt når temaet bringes på banen. Konkurranseutsetting er for enkelte like hatet som brunskogsneglen er i en velplantet hage. Men i motsetning til sneglen, så kan konkurranseutsetting få det til å blomstre. Det handler om å få mest mulig ut av hver krone. For det er ikke slik at det offentlige er en vernet bedrift, som er skjermet for alle krav om å drive effektivt. Selv om en kanskje skulle tro det, når en hører de mest ekstreme argumentere.

Å ha alle tjenester i egen regi, er definitivt ikke det eneste saliggjørende. Renhold er ikke en del av det offentliges primærfunksjon. Konkurranseutsetting er ingen trussel. Hvorfor motstanden mot konkurranseutsetting likevel er så stor, skjønner vi ikke.

Når det er sagt, så er det ikke slik at konkurranseutsetting er det beste i en hver sammenheng. For det er offentlige renholdsavdelinger som driver godt og effektivt og som er konkurransedyktige sammenlignet med private tilbydere.

Men det ytre presset som konkurranseutsetting kan føles som, er bare sundt. Det bør være en motivasjonsfaktor for kontinuerlig bedre ytelse. Uten konkurranse er det fort gjort å bli sløv. Med konkurranse skjerper du deg, og er på tå hev.

Av prinsipp å jobbe mot konkurranseutsetting er bakstreversk og lite fremtidsrettet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS