Utbrenthet

Utrygghet gjør oss mindre kreative

Frykten for å få sparken gjør oss redd for å gjøre feil på jobben. I tillegg slår det beina under produktiviteten og evnen til å klekke ut nye ideer.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Faktisk har så mange som én av tre endret adferd på jobben, mens hver tiende er reddere for å gjøre feil, som følge av finanskrisen og høy arbeidsledighet. Det er også slik at personer som tror de står i fare for å miste jobben, er vesentlig mer redd for å gjøre feil. Dette viser en dansk spørreundersøkelse utført av Kristina Risom Jespersen ved Aarhus Universitet.

Hun har også forsket på hva som motiverer til innovasjon på jobben. Det viser seg at medarbeidere er mindre tilbøyelige til å finne nye ideer hvis de opplever at deres egen eller kollegenes jobb er i fare. Dette er særlig utpreget i offentlige organisasjoner.

- I det offentlige handler innovasjon ofte om å optimere prosessene, slik at man kan løse flere oppgaver eller tjene flere mennesker med færre medarbeidere. Offentlige medarbeidere kan derfor komme til å føle at deres innovative forslag bidrar til å sage over den grenen de selv sitter på, sier Risom Jespersen.

Medarbeidere i privat sektor, derimot, ser primært på innovativt arbeid som et bidrag til virkomhetens vekst og egen mulighet for å avansere på karrierestigen.

Les hele saken på: Utryghed i jobbet gør os mindre innovative (Arbejdsmiljøviden)

"
Powered by Labrador CMS