Styrketrening
Styrketrening

Tren bort hodepinen

Effektiv styrketrening hver dag kan bidra til å forebygge hodepine hos kontoransatte.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Bare to minutters daglig trening kan redusere kontoransattes hodepine effektivt, viser en undersøkelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark.

Hyppig hodepine var noe de 198 kontoransatte i studien kunne nikke gjenkjennende til. Derfor ble de satt til å trene styrke daglig. Og det hadde altså en tydelig effekt.

Hodepine er ubehagelig og gjør det ofte vanskeligere å konsentrere seg om arbeidet. Personer med smerter i bevegelsesapparatet har fire ganger hyppigere hodepine enn personer uten disse smertene.

Nakke, skuldre og hodepine

De som plages av smerter i nakke og skuldre, er mer tilbøyelige til å plages av hodepine enn de som har smerter i andre deler av bevegelsesapparatet. Forskerne undersøkte om styrketrening hadde noen effekt på hodepinen.

Kort om undersøkelsen

Undersøkelsen omfattet 198 kontoransatte som opplyste at de ofte hadde smerter i nakke og skuldre. Dessuten opplyste de hvor ofte de hadde hatt hodepine i løpet av den siste måneden, og hva slags hodepine det dreide seg om.

Deltakerne ble inndelt i tre grupper - to grupper som trente styrke to minutter og 12 minutter daglig i fem dager, samt en kontrollgruppe som hver uke fikk helseinformasjon.

Trening gir sjeldnere hodepine

De som drev med styrketrening, fikk sjeldnere hodepine enn de som ikke trente, men treningen påvirket ikke intensiteten og varigheten av den resterende hodepinen. Etter å ha drevet med styrketrening daglig i ti uker, ble hodepinen hos dem som trente to minutter daglig, redusert med 43 prosent.. De som trente 12 minutter daglig, fikk redusert hodepinen med 56 prosent.

Resultatene er relevante for alle kontoransatte som har hodepine minst en gang i uken.

Du kan lese mer om undersøkelsen her.

(hmsmagasinet.no)

Powered by Labrador CMS