Sykefraværsprosjektet ”Raskere tilbake” er lite lønnsomt for samfunnet. Tiltaket har vist seg å bare gi 4,3 dager reduksjon i sykefravær pr. arbeidstaker som det kjøpes behandling til. Dette er konklusjonen i en evaluering Arbeidsdepartementet har bestilt.
”Raskere tilbake” er et statlig tiltak som ble lansert i 2007, og som har som mål å hindre unødig langvarig sykefravær. Det gis midler til behandling utenom helsekøen hos spesialist, pluss individuell behandling, oppfølging og rehabilitering.
Ved årsskiftet var ca. 60 000 arbeidstakere henvist via ordningen, som så langt har kostet 2,1 milliarder kroner.
Seks kroner ut for hver krone spart
Aftenposten skriver at for hver krone staten sparer på å kjøpe medisinsk behandling til syke arbeidstakere, slik at de kommer fortere i jobb, så går det seks kroner ut av statskassen.
4,3 dager redusert sykefravær pr. arbeidstaker er for lite til at prosjektet lønner seg, ifølge evalueringsrapporten. Evalueringen er utført av Samfunns- og næringslivsforskning (SNF), tilknyttet Norges Handelshøyskole i Bergen.
Raskere tilbake til jobb
Statsråd Hanne Bjurstrøm (Ap) vedgår at prosjektet ikke har svart til forventningene. Hun åpner for å satse på andre virkemidler.
En av forskerne bak rapporten, Egil Kjerstad ved SNF, påpeker at suksesskriteriet for ”Raskere tilbake” strengt tatt er å redusere sykefraværet, slik at folk kommer raskere tilbake i jobb, ikke at folk kommer raskere til behandling.
Forskerne understreker at resultatene er svært usikre, blant annet fordi "Raskere tilbake" har fungert i kort tid.