Powernap-1
Powernap-1

Dårlig søvn på helsa løs

Rundt en tredjedel av Norges befolkning er plaget med dårlig søvn, og for noen kan det gå på helsa løs.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

God og tilstrekkelig søvn er svært viktig for god helse. Vi tilbringer 1/3 av våre liv i sovende tilstand. Gjennomsnittlig trenger man ca 7 ½ time med søvn hver dag. Man antar at rundt 10 % av den voksne befolkning lider av kroniske søvnvansker, og i tillegg klager ca 30 % av befolkningen over dårlig søvn i perioder. Jo eldre man blir, jo mer plages man med dårlig søvn.

Mentale utfordringer

Vår mentale helse er avhengig av en god søvnkvalitet, så mange som 9 av 10 pasienter med depresjon og angst har søvnvansker.

I behandling av pasienter med depresjon og angst, ser vi at over tid vil ofte de som fra før har en sårbarhet for depresjon eller angstlidelser, bli mer utsatt for tilbakefall hvis de sover dårlig. Vi vet også at mangel på dyp søvn kan i vesentlig grad bidra til depresjon, uttaler Seksjonsoverlege Dr. Med. Lars Tanum, Psykiatrisk Forskning & Undervisning Ved Diakonhjemmet Sykehus.

- Det er derfor viktig å ta pasienter med søvnproblemer på alvor, og gi dem god utredning og behandling. Søvnproblemer kan ha mange årsaker, så det er viktig at legen vurderer om søvnvanskene skyldes en underliggende medisinsk lidelse, eller pågående bruk av medisiner, påpeker Lars Tanum.

Fedme og for lite søvn

Fedme hos norske barn kan ha en sammenheng med at de sover for lite viser en nylig publisert studie på over 4000 norske skolebarn i alderen 10 – 12 år. Forskerere ved Universitetet i Bergen/Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer har undersøkt sammenhengen mellom søvnlengde og kroppsmasse- index (KMI) hos norske barn i alderen 10-12 år . De fant at fedme hos barn i denne aldersgruppen kan ha en sammenheng med at de sover for lite.

Søvnproblemer hos barn er utbredt og forekommer hos mellom 25 – 45% av barn i forskjellige aldre.

(Ledernett.no)

Powered by Labrador CMS