Nei til sprit i Amsterdam

Leder­artikkel i papir­utgaven av Renholdsnytt nr. 1/2024: Tenkt deg til renholds­messen Interclean i mai? Der er det én ting vi norskiser kommer til å ha med oss i bagasjen, som vil gi oss en stor fordel.

Publisert

Denne lederen sto på trykk i Renholds­nytt nr. 1/2024 (se oversikt over utgaven).

 

Vi er mange som gleder oss til å henge sammen med kolleger i Amsterdam, sparre med hyggelige konkurrenter, få faglig påfyll og se innovasjoner som forhåpentlig er innovative – og kanskje også få oss noe godt i glasset.

Innvendig «desinfisering» har alltid opptatt menneskeheten. Da er jeg nok mer reservert mot ymse varianter for utvortes desinfisering. Her har mange norskiser heldigvis en sunn skepsis i sin mentale bagasje.

Som redaktør får jeg jevnlig utenlandske presse­meldinger. Brorparten tar det som en selv­følgelighet at enhver flate skal desinfiseres SOM EN DEL AV FOREBYGGENDE RENHOLD. Jeg stusser over at ikke andre land har kommet lenger i sin tankegang.

Skyldes det godt innsalg fra dem som selger desinfeksjon? Er det kundene som etterspør desinfisering, og så har ikke renholds­tilbyderen baller nok til å motargumentere? Eller skyldes det at renhold utføres av privat sektor i de fleste land? For også i Norge, særlig under pandemien, fantes det private aktører som gladelig markedsførte desinfisering som en del av sin renholdspakke.

Mye av kjemien som brukes, er skadelig på kort sikt, mens de langsiktige konsekvensene for både mennesker, miljø og resistens i beste fall er utydelig. Heldigvis har mange i Norge forstått at det gir en konkurranse­fordel å kunne markedsføre bærekraften i vanlig renhold.

Avslutningsvis: Desinfisering er selvsagt på sin plass i noen tilfeller. Det finnes gode automatiserte og manuelle løsninger på markedet, hver med sine fordeler og ulemper. Poenget er at desinfisering må være unntaket, ikke regelen. Det sier sitt at sykehus­renholdere ikke desinfiserer enhver flate de kommer over. Desinfisering bør utføres ved påvist smitte, ikke som et generelt forebyggende tiltak.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS