Forsiden til noen av de nyeste utgavene av Renholdsnytt
Forsiden til Renholdsnytt nr. 3/2023. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 3/2023 er ute nå

I denne utgaven ser vi nærmere på møbelrenhold, renhold av lugarer, utstyr som kan UV-desinfisere når folk er til stede, forskning på ergonomi og renhold, Bygg Ren Verdi-konferansen, FDVkongressen, og mye mer. Tema denne gang er renhold utenfor allfarvei.

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 3/2023 ble post­lagt 13. juni. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe tilgang til enkelt­utgaver på Buy&Read.

Temasaker: Renhold utenfor allfarvei

Bilde av Tornes sittende ved et teppe
Morten Tornes fra Møbel & Teppeservice med utstyr for å fjerne støv fra tepper.
Bilde av henne og en renholdsvogn i en av korridorene på på M/S Color Fantasy.
Grete Hansen er Tomas kontrakts­ansvarlige for mye av renholdet om bord på Color Lines Kiel-ferger.

Tar vare på gode verdier: Når tekstilene er uerstattelige eller teppene koster hundretusenvis av kroner, gjelder det å holde tunga rett i munnen. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Store volum krever god planlegging: Tre timer er alt de har til rådighet. Renholderne må jobbe effektivt mens Kiel-fergene ligger til kai. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Bilde av henne med lampe for desinfisering med ultrafiolett lys.
Bente Riskild Borgersen fra Fram Medico med utstyr som UV-desinfiserer med bølgelengden 222 nanometer, som er trygg for mennesker.

UV-desinfiserer med folk til stede: Fram Medico ønsker å innta markedet med en «ny» form for ultrafiolett desinfisering av luft og overflater. Den er ufarlig for mennesker og kan være påslått døgnet rundt om du vil.

Andre artikler

Hindringer for godt renhold: En ny forsknings­rapport fra EU belyser renholderes arbeids­forhold og hvor på kroppen de opplever størst slitasje.

Velg letteste metode: EU-undersøkelsen «Cleaning ergonomics» har sett nærmere på muskel­belastningen ved ulike rengjørings­metoder. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Nå kan alle bruke Kompetanse­standard Renhold: Opplærings­appen er ikke lenger bare forbeholdt medlems­bedriftene i NHO Service og Handel. Under Bygg Ren Verdi ble det kjent at den app-baserte opplæringen skal tilbys til alle organisasjoner som trenger den. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Det kan gå mot CE-merking av rengjørings­kjemi: EU-kommisjonen foreslår innstramminger – og forenklinger – i forordningen som omhandler vaske- og rengjørings­midler. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Konferanser

Bygg Ren Verdi ble en populær møteplass også denne gang: 19.-21. april møttes store deler av renholds­miljøet til ny konferanse på Kiel-fergen.

Full rulle for FDVkongressen: I likhet med renholdsfaget, har det skjedd en rivende utvikling de siste årene også innenfor forvaltning, drift og vedlikehold, kanskje særlig innenfor programvare.

.

Fire representanter fra arrangørene, med publikum på et amfi i bakgrunne.
Fra åpningen av konferansen og messen Bygg Ren Verdi 2023.
Publikum som lytter til foredrag
Fra FDVkongressen 2023.

.

Portrettbilde
Gro Elin Aase ivrer for opplæring og kompetanse blant renholdere.

Portrett

Givende å kunne løfte folk frem: Gro Elin Aase hjelper flere titall renholdere fram til fagbrev hvert eneste år. – Faget er hjertebarnet vårt, det vi lever og ånder for, sier hun. (Nettversjon av saken, krever abonnement)

Leder

Leder­artikkel i Renholdsnytt nr. 3/2023: Etter to år i drift går opplærings­appen Kompetanse­standard Renhold inn i en ny fase. Nå skal den tilbys også til offentlig sektor og andre private bedrifter. Rose tildeles NHO Service og Handel!

Les leder­artikkelen her (åpen)

Juss og arbeidsmiljø

Avlønning på røde dager: Utgangs­punktet i norsk arbeidsliv er at det skal være arbeidsfri på alle helligdager. Dette gjelder også for søndager. Det finnes likevel noen unntak som tillater at det arbeides på disse dagene. Innlegg av Wali Gilani, advokat i NHO Service og Handel

Digital utgave

Digital versjon av bladet er inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement.

Har du abonnement, men får ikke digital tilgang?

Såfremt vi har din (korrekte) e-post-adresse i registeret vårt, skal det bare være å be om nytt passord. Hvis dette ikke fungerer, kontakt oss, så hjelper vi deg.

Produktnyheter

Mye snadder under Bygg Ren Verdi denne gangen, og også fra FDVkongressen - og litt til:

 • Ny norsk dataløsning for kalkyle, avtale og renholds­planer: Moply er en splitter ny programvare som skal binde sammen kalkulering, kontrakt og renholdsbiten.
 • i-team lanserer liten vaskerobot: Utviklerne bak i-mop går inn på markedet for profesjonelle minivaskere. Deres splitter nye Co-botic 45 veier bare 35 kg og smyger seg innunder 63 cm i høyden.
 • Nilfisk lanserer kompakt gulvvaske­maskin: Sitte-på-maskinen SC4000 ble lansert 1. juni og skal være så kompakt at den kommer til på områder der det normalt ikke er mulig å bruke større maskiner.
 • Nye funksjoner fra Cerum: Trude Borkvik hos Cerum forteller at selskapet stadig videre­utvikler sin arbeids­planlegger. I det siste er det HMS som har vært i fokus.
 • Luftkvaliteten styrer ventilasjonen: Ultra BT fra Lindab er utstyr for enkel oppgradering av ventilasjons­anlegg. Det kommuniserer med luftkvalitets­målerne fra Airthings og kan automatisk kontrollere ventilasjonen i det enkelte rom.
 • Filter fra Rentec gir mye renere luft: Ved å erstatte posefilteret i ventilasjons­anlegget med et elektrostatisk filter, skal du kunne eliminere farlige partikler med 99,7 prosent.
 • Samler inn brukte tekstiler: Sverre W. Monsen leverer arbeidstøy og annet til storforbruker­markedet. Nå er selskapet godt i gang med et system for å samle inn utrangerte tekstiler.
 • Ny robotstøvsuger fra Lionsbot: Med sin R3 var Lionsbot tidlig ute blant den nye generasjonen små gulvvaske­roboter. Nå kommer de med R3 Vac, en helt ny robotstøvsuger.
 • Tekstilvask ved 20 grader: Rapid-O er et nyutviklet system fra Christeyns som produserer ozon og vasker ved 20 grader kombinert med kjemi.
 • Tørkepapir fra skogen: Det medgår mye kjemi og vann for å resirkulere papirfiber, og da blir også CO2-avtrykket høyt. Av hensyn til miljø og forvaltning har Metsä Tissue valgt å lage sine Katrin-produkter av nyfiber.
 • Kompakt avfukter: Den nye PNA35 fra Proff Norge skal være blant verdens heftigste på avfuktings­effekt for en så kompakt avfukter.
 • Arbeidssko for renholdere: Lyreco utvider sitt sortiment på arbeidsko og verneutstyr beregnet for ansatte innenfor renhold, kjøkken, vaskeri, restaurant, service og helse.
 • Bland håndsåpen selv: PP Vestland lanserer Soap2o på det norske markedet. Nå trenger du ikke lenger frakte på vannet, kun på selve håndsåpen.
 • Kompostkvern for travle kantiner: Norengros. Johs Olsen har begynt å ta inn biokompost­maskiner fra ARKom. De kan kompostere matavfall i løpet av 24 timer.
 • Tar inn nytt maskinmerke: KEN Hygiene Systems lanserer merket Domus, som omfatter både vaske­maskiner og tørke­tromler.

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra NFSR, Kalender og Marked.

.

Det er mulig å kjøpe tilgang til enkelt-eksemplarer lesing gjennom Buy&Read, helt tilbake til 1/2005.

Kjøp nr. 3/2023 her eller velg en annen utgave.

.

Forsiden til Renholdsnytt nr. 3/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 3/2023. Hovedbilde: Bente Riskild Borgersen og Bjørn Borgersen i Fram Medico, med utstyr for UV-desinfisering. Småbilder: Fra konferansen & messen Bygg Ren Verdi 2023, portrett av Gro Elin Aase i ISS, noen av Tomas renholdere på Kiel-fergen (foto: Toma, øvrige foto: Trond Erik Hillestad).

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS