Bilde av forsider til bladet Renholdsnytt, blant annet nr. 6/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 6/2023. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 6/2023 er ute nå

Vårt hovedtema denne gang er renholds­ledelse, der vi gir perspektiver på et evig problem for renholds­ledere, nemlig å bli hørt i beslutninger rundt valg av bygge­materialer, utstyr, renholds­sentraler, med mer.

Publisert

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 6/2023 blir post­lagt 6. desember. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe tilgang til enkelt­utgaver på Buy&Read.

Enkelte artikler fra papir­utgaven er i skrivende stund tilgjengelige på nett. Disse krever i hovedsak abonnement. Her er en oversikt over nr. 6/2023:

Tema: Renholdsledelse

Erfaringsdata gjør det lettere å bli hørt: Når de første byggene i det nye regjerings­kvartalet står ferdige om to år, vil Departementenes sikkerhets-og service­organisasjon ha fått gjennomslag for mange spennende løsninger. Vi ser nærmere på hvordan de går fram for å bli hørt. (Nettsak)

Dispenseren LessEau
Såpedispenseren «Lesseau» er én av mange innovasjoner ved DSS.

Bærekraft i praksis: Mange av fasilitets­løsningene som vil prege nytt regjeringskvartal, er knapt på markedet idet dette skrives. Vi ser nærmere på løsninger som DSS har pilotert og som gir økt bærekraft både sosialt, miljømessig og økonomisk - typisk alle tre samtidig.

Få plass rundt bordet! Mange byggeprosjekter tar ikke tilstrekkelig hensyn til driftsfasen, slik at både renhold og vedlikehold blir unødvendig dyrt. Bergen kommune deler av sine erfaringer med hvordan de inviterer seg selv inn i møterommene der beslutninger tas. (Nettsak)

Romtegning av en planlagt sentral

Hjertet i våre bygg: Sett fra vårt ståsted, er renholds­sentralen kanskje det viktigste rommet i et bygg. Trondheim kommune har laget en egen krav­spesifikasjon for hvordan de bør utformes. (Nettsak)

Dette bør du tenke på når du innreder renholds­sentralen: Trondheim kommune deler konkrete forslag til hvordan de selv løser utfordringer. (Nettsak)

Utstilling av renholdsprodukter
Fra Clean Eurasia.

Konferanser & messer

Clean Eurasia – en annerledes messe: Denne messen i Istanbul ble i 2023 arrangert for 3. år på rad. Med over 70 utstillere er messen et knutepunkt mellom Europa og Asia. (Nettsak)

Rikholdig i Bergen: Konferansen Jobb Smartere 2023.

Ledelse, endring og trygghet: CleanPilot-konferansen 2023.

Tegning av Frank Opsanger
Frank Opsanger.

Portrett

– Det å by på seg selv, åpner dører for å kommunisere godt, erfarer Frank Opsanger, som ble styreleder i Forum For Sykehusrenhold (FFS) for litt over ett år siden. (Nettsak)

Andre artikler

Ny programvare for renholds­bedrifter: – Utviklet fra bunnen av – av og for renholdere, sier Jan Berg-Styhm, som leder den helnorske nykomlingen CleanCat. (Nettsak)

Cleanhub avslutter driften: Kjemi- og utstyrs­grossisten Cleanhub, med Stein Erik Rønneberg i spissen, har valgt å avvikle.

Sykehusbygg valgte Datec: Sykehusbygg har, på vegne av alle de fire regionale helse­foretakene, inngått ramme­avtale om leveranse av CleanPilot som renholds­system. (Nettsak)

Må være «på» hele tiden: Økt yrkes­stolthet, flere på fulltid, mer fellesskap og slutt på renhold på kveldstid. Det er noen av endringene renholderne i Ørsta kommune har fått til det siste tiåret.

Rengjør det mest brukte toalettet i Bergen: Hit kom det minst 70 000 besøkende bare i juli. Ability har ansvaret for renholdet, og har stor nytte av sensorer og dataløsninger. (Nettsak)

Slik vedlike­holder du tregulv i spa-områder: Besøker du et velvære­senter, har du høye forventninger til renslighet. Men hvordan rengjøre og vedlike­holde tregulv i våtsonene, uten å skade materialene eller kompromisse på hygienen? Gode tips fra Tana-Chemie. (Nettsak)

Leder

Leder­artikkel i Renholdsnytt nr. 6/2023: Bør vi slutte å feire Renholderens dag? Idet dette skrives, er Renholderens dag fremtid. Idet det leses, er det fortid. For denne gang. Kanskje bør det også bli for siste gang. Les leder­artikkelen her (åpen)

Juss og arbeidsmiljø

Lovendringer i arbeids­miljø­loven for verneombud og arbeids­miljø­utvalg: I forrige nummer ble det redegjort for lov­endringene knyttet til ned­bemanning i konsern. I denne artikkelen gis det en oversikt over lov­endringene knyttet til verneombud og arbeidsmiljø­utvalg, som trer i kraft fra 1. januar 2024. (Ea Thompson, NHO Service og Handel)

Produktnyheter

Hun viser en fotball med FNs bærekraftsmål
Hege Sarre-Hammer (Lilleborg).

De usynlige innovasjonene: Å jobbe med bærekraft, er i stor grad å forbedre seg på det som er usynlig. (Lilleborg) (Nettsak)

Trill i-mop opp på tralla: En i-mop kan være tung å løfte opp på tralla. Med renholds­vognen Rekola Motion i-mop M3 kan du bare vippe den innpå. (Premiere Produkter). (Nettsak)

Luftfrisker med kontinuerlig drift: Tork/Essity lanserer et nytt luftrense­system som skal holde toalettene kontinuerlig friske og gjøre påfylling enkelt. (Nettsak)

Stor liten nyhet for miljøet: Switch-systemet fra Tana-Chemie består av en doserings­kork med vrider som gir deg nøyaktig 5 ml høy­konsentrert rengjørings­middel.

Fjern ubehagelig lukt biologisk: KiiLTO har lansert en lukt­fjerner som skal fjerne lukter ved hjelp av mikrober. Produktet skal være egnet også for sykehus og sykehjem. (Nettsak)

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra NFSR, Kalender og Marked.

 

Forsiden til Renholdsnytt nr. 6/2023
Forsiden til Renholds­nytt nr. 6/2023. Hoved­bilde: Paulo Ruvina og Bjarte Nygård fra DSS med kommende departements­bygg i bak­grunnen. Venstre spalte: Renholdere i Ørsta kommune (foto: Ørsta kommune), Frank Opsanger (Forum For Sykehus­renhold), Tove Golten fra Bergen kommune.

 

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS