Bør vi slutte å feire Renholderens dag?

Leder­artikkel i papir­utgaven av Renholdsnytt nr. 6/2023: Idet dette skrives, er Renholderens dag fremtid. Idet det leses, er det fortid. For denne gang. Kanskje bør det også bli for siste gang.

Publisert

Denne lederen sto på trykk i Renholds­nytt nr. 6/2023:

Ikke at det ikke er verdt å feire damene og gutta på gølvet. De gjør hver dag en fabelaktig innsats som er avgjørende for at vi alle skal kunne ha det trivelig og trygt på jobb.

Tankekorset er at når renholdsledere organiserer en dag for å feire renholdere, så glemmer de en like fantastisk yrkesgruppe, nemlig seg selv. Jeg tar altså til orde for at vi OGSÅ bør ha en «Renholdslederens dag».

Formen på en slik dag, vet jeg ikke. Kanskje skal den avholdes på samme dag som for renholderne, kanskje ikke. Jeg innser dessuten at det kan by på praktiske problemer å innføre noe slikt. Dagen kan jo ikke organiseres av renholdslederne selv.

De mange konferansene som avholdes hvert år, fungerer alltids som en indirekte hyllest til alle ledere, men det er vel så viktig at heder tildeles ute på arbeidsplassene. Argumentene for å hylle renholdsledere er mange:

  • De planlegger og organiserer slik at renholdere kan skape trivsel og trygghet.

  • De er forbløffende sultne på å prøve ut nytt utstyr og nye metoder.

  • De står for en delingskultur som trolig overgår det som finnes i enhver annen bransje.

  • De viser en utrolig vilje til å omstille seg for å holde budsjetter.

  • De utøver en personalledelse som er imponerende mangefasettert.

  • De er viktige for integrering av innvandrere og mennesker med hull i CV-en.

  • De bretter opp ermene der arkitekter og innkjøpere har tatt dumme materialvalg.

  • De passer på verdifullt utstyr og forlenger levetiden for kostbare materialer.

  • De må håndtere tildels sprikende behov hos kunder og brukere.

  • De må inspisere at kvaliteten holder avtalt standard.

Noe navn på en slik dag tør jeg ikke foreslå. «Renholderens & renholdslederens dag» gir liksom ikke den store schvung-følelsen. Men betydningen av å feire også ledere, den skal ingen undervurdere.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS