Bilde av de to på en scene
Ingeborg Malterud (NHO Service og Handel) og Trine Wiig (Norsk Arbeidsmandsforbund) i skjønt samarbeid.

Vellykket avspark for Ren Tilstedeværelse

Prosjektet som skal løfte renholderes status, heve kompetanse, øke andelen heltids­stillinger og flytte mer av renholdet over til dagtid, har nå hatt kickoff-møte.

Målene er hårete, men så har da også de to arbeidslivs­organisasjonene som står bak (NAF og NHO SH), betydelig fartstid i å løfte både renholds­bransjen og -faget i Norge.

Sittende ved skrivebord
Jon Samuelsen (NHO Service og Handel) er prosjektleder for Ren Tilstedeværelse. Her under oppstartskonferansen.

Den norske renholds­bransjen har god tradisjon for samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstaker­siden. I forlengelsen av dette har Ren Tilstedeværelse to deltakere fra hver av ialt 11 renholds­bedrifter, én tillitsvalgt og én leder.

Disse skal de to neste årene ha både fysiske og digitale samlinger sammen med representanter fra de andre bedriftene, og også jobbe for å få innspillene som fremkommer, ut i egen organisasjon.

(Flere bilder lenger ned i saken.)

Skal jobbe internt og eksternt

Det siste vil neppe skje av seg selv. Deltakerne er imidlertid svært bevisste på denne utfordringen, og ønsker blant annet å spille på sine mellomledere for å få de glade budskap ut i hele organisasjonen.

To av utfordringene i bransjen, nemlig antallet deltids­stillinger og arbeid på kveldstid, har i stor grad med eksterne krefter å gjøre. Her må innkjøpere, beslutnings­takere og muligens politikere trekkes inn, og under konferansen ble det delt tanker om hvordan en slik påvirkning kan foregå.

Mye av formålet med oppstarts­konferansen var uansett ikke å komme fram til endelige løsninger, men heller at deltakerne skulle bli bedre kjent med hverandre og gi innspill til hvilken kurs prosjektet skal følge.

.

Silde og Wiig på en scene
Jorulf Brøvig Silde (NHO Service og Handel) og Trine Wiig (Norsk Arbeidsmandsforbund).

.

Wiig og Edvardsen ved skrivebord
Trine Wiig og Brede Edvardsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

.

Støttes av O/U-fondet til LO og NHO

Ren Tilstedeværelse er det ferskeste prosjektet som har fått midler til å utvikle parts­samarbeidet gjennom Hoved­organisasjonenes felles­tiltak (Hf).

Til enhver tid mottar over 10 ulike prosjekt midler fra ordningen, som er et samarbeid mellom LO og NHO.

I tillegg finansieres Ren Tilstede­værelse av deltakende bedrifter, NAF og NHO Service og Handel.

Les mer om Hf og O/U-fondet på fellestiltak.no

Sterke deltakere

Selve oppstarts­konferansen gikk av stabelen 19.-20. juni på Son spa utenfor Moss. En rekke eksterne foredrags­holdere var invitert til å belyse norsk arbeidsliv og samarbeids­former mellom arbeidsgivere og arbeidstakere.

Prosjektet eies av arbeidstaker­organisasjonen Norsk Arbeidsmands­forbund sammen med arbeidsgiver­organisasjonen NHO Service og Handel. Prosjektleder er Jon Samuelsen fra NHO Service og Handel.

Prosjektet startet opp 15. mars 2023 og avsluttes 15. september 2025. Bedriftene som er med, er (i alfabetisk rekkefølge): 2Clean, 4Service, Ability, BB ServiceSystem, Busch Sørensen, Conluo, Coor, Insider Facility Solutions, ISS, Toma og Østlandske Rengjøring.

.

Tidligere artikler om Ren Tilstedeværelse:

NHO SH har ansatt prosjekt­leder for «Ren Tilstedeværelse» (Renholdsnytt.no 13/4-2023)

Million­prosjekt skal gi mer renhold på dagtid (Renholdsnytt.no 9/1-2023)

.

De to på en scene
Sabah Qayyum og Gry Myklebust fra Telenor Norge, om samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte på ulike nivåer i en stor organisasjon.
Portrettbilde
Amalie Vågen Ystebø er doktor­grads­stipendiat ved NTNU og skal følge Ren Tilstede­værelse med forskerøyne.

.

Hagen holder foredrag
Inger Marie Hagen er forsker ved AFI og la fram tanke­vekkende forskning rundt med­bestemmelse og bedrifts­demokrati i renholds­bransjen.
De to på en scene
Hélène A. Formo (LO) og Marit Heimdal (NHO) fra Hoved­organisasjonenes felles­tiltak (Hf).

.

.

Sivertsen foran engasjert forsamling
Monica Volden Sivertsen fra Jobbklar jobber med arbeids- og organisasjons­psykologi, og utviklings­verktøy for seminarbruk.

.

Bernardini på scenen
Kari Bernardini fra Norsk Arbeidsmands­forbund om mulige veier videre for prosjekt Ren Tilstede­værelse. Jorulf Brøvig Silde (NHOSH) ses helt til venstre i bildet, med Trine Wiig (NAF) på scenen og Jon Samuelsen (NHOSH) helt til høyre.

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS