Vaskerier i privat sektor håndterer over 90 prosent av tekstilene til det offentlige britiske helse­vesenet.

Frykter ring­virkningene ved vaskeri-fallitt

Det er ikke bare i Norge at vaskerier og renserier fortviler over høye strøm­priser. I Stor­britannia advares det mot konsekvensene ved at deler av bransjen kan bukke under.

Publisert

Vaskeri­bransjens forening TSA advarer mot at dersom myndighetene ikke tilfører økonomisk støtte for å kompensere for de elleville energi­prisene, vil flere vaskerier bukke under. Det vil gi enorme ring­virkninger for alle som avhenger av deres tjenester, melder det britiske tidsskriftet Tomorrow's Cleaning.

Leder for TSA, David Stevens, minner om at bransjen er energi­krevende og har jobbet utrolig hardt for å redusere sitt forbruk, men at den ikke kan opprettholde de hygieniske prosessene uten å bruke energi for å rengjøre og tørke tekstilene.

Energikostnadene utgjør til vanlig rundt 10 prosent av de totale kostnadene i bransjen. Når energi­prisen firedobles, trenger man ikke være matematiker for å innse hvilken påvirkning dette har.

I Storbritannia skal vaskeri­bransjen ha havnet helt utenfor alle tidligere støtte­ordninger rundt Covid-19.

Bransjen har rundt 24 000 ansatte og det vaskes rundt 50 millioner plagg i uken, inkludert over 90 prosent av tekstilene til helse­vesenet, 95 prosent av det som går til hoteller, og omtrent rubb og rake av det som går brukes i farmasøytisk produksjon og nærings­middel­produksjon.

Kilde: Commercial laundries close to ‘throwing in the towel’ (link til Tomorrow's Cleaning)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS