Står rottingmøbler utendørs hele året, blir de like skitne som alle andre overflater som står ute hele vinteren.

Slik rengjør du kunstrotting

Sommeren står for døren og det finnes noen triks som gjør at ute­møbler i kunst­rotting ser like nye ut år etter år.

– Hemmeligheten min er å bruke produkter fra bilpleiehyllen, sier Inger S. Løvaas i Krefting.

Det er ikke alltid lett å se at utemøblene i kunstrotting trenger en vask. De kan lure deg til å tro at de er rene fordi smusset ikke synes så godt, melder Informasjons­kontoret for farge og interiøs (IFI.no).

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransje­ambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggs­prosjekter i Norge.

På sin nettside har IFI flere videoer som viser renhold av rottingmøbler (se linken over). Skal vi tro Inger S. Løvaas, trenger de grundig rengjøring og beskyttelse før hver sesong hvis de skal se fine ut og holde lenge.

Unngå sprekker

− Slike møbler blir like skitne som alle andre overflater som står ute hele vinteren. Uten vedlikehold kan de bli tørre og sprekke opp, eller de blir matte og utrivelige. Vil du ha vakre utemøbler lenge, ta jobben nå og få en god sommer, oppfordrer hun.

Fjern sopp og alger

Løvaas har et par triks som hun alltid bruker om våren. − Det første jeg gjør er å spraye på med «Plumbo Hygienisk Rengjøring Desinfeksjon». Nei, det er ikke for å forhindre Covid-19, men rett og slett for å fjerne sopp, alger og grønske. Det bygger seg opp i løpet av vinteren på grunn av fukt og kulde. Det middelet gjør at alt dette forsvinner helt. La det stå å virke i minst fire timer før du går på med selve vasken, sier hun.

Bøttevask virker alltid

Bøttevask med klut er neste øvelse. Løvaas bruker et universal­vaskemiddel. − «Selaclean Idealvask» kan brukes på alt som skal rengjøres, fra kaffetrakter til bil. Det er perfekt for utemøbler. Se på blande­tabellen på flasken og følg denne. Bruk en klut eller en stiv børste når du vasker, så kommer du til i kriker og kroker. Skyll deretter godt med hageslangen, sier hun.

Bilpleie på møblene

Rene og pene møbler i rotting kan bli enda vakrere som du legger på et lag beskyttelse. − Min favoritt er fra bilpleie­hyllen og heter «Autoglym Rapid Aqua Wax». Det er en hurtigvoks som du sprayer på når møblene fortsatt er fuktige. Tørk av med en tørr mikrofiberklut. Da får du en blank og vannavisende hinne, og du vil se at vannet perler og renner av i løpet av sommeren, forklarer hun.

Ikke glem putene

Stolputene må også vedlikeholdes. Fordi det er mye smuss i luften som kan legge seg i stoffet. Da gjelder det å impregnere. Løvaas bruker «Stabil Impregnering». − Beveg armen horisontalt og vertikalt når du sprayer, så fordeler du impregneringen godt. Når du impregnerer er tekstiler beskyttet mot søl og smuss som kommer i løpet av sommeren. Og kommer det litt regn mens putene ligger ute, vil de ikke bli gjennomvåte, sier hun.

Kilde: Vaske kunstrotting? − Les dette først!

https://www.ifi.no/vaske-kunstrotting-les-dette-forst

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS