Juletreet kan gi opphav til både riper, sår og vannsøl på gulvet.

Husk å beskytte gulvet under juletreet

Les hva ekspertene mener du bør gjøre for å unngå skader på parketten, laminat­gulvet eller vinyl­gulvet.

Publisert

Denne artikkelen er skrevet av Iver Valkvæ i ifi.no. IFI er en privat non-profitt organisasjon som bl.a. er pådriver for igangsetting av oppussings­prosjekter i Norge:

.

Det er fort gjort å være uheldig å påføre skader på gulvet når du setter opp juletreet. Med noen enkle grep kan du unngå nettopp dét.

Forebyggende tiltak

Det viktigste du gjør for å holde gulvet pent, er å forebygge skader.

– En spesial­designet tekstil­matte med gummiert bakside som både er vanntett og brann­hemmende, vil beskytte gulvet både mot vannsøl og smuss. Og når jule­sesongen er over kan den brukes andre steder, for eksempel til å beskytte underlaget under bålpannen mot gnister og glødende kull, sier Kristoffer Amundsen hos Duri Fagprofil.

Ingen grunn til panikk

Har du vært uheldig og ripet opp parkett­gulvet med juletrefoten, har overflate­ekspert Audun Klauseie hos Alanor noen tips om hvordan du løse problemet.

– Riper og sår i overflaten av gulvet kan poleres bort. Et produkt som «Ringfjerner og lakkfornyer» kan brukes, det inneholder en rubbing som fjerner skarpe kanter og utbedrer skaden. Så lenge ripene ikke går gjennom lakkfilmen til gulvet så kan du også få fjernet litt dypere sår med samme metode, sier Klauseie.

Ulike underlag

De ulike gulvtypene har ulike egenskaper. Laminatgulv og klikk-vinyl har en sterk overflate som ikke får riper lett og tåler litt vannsøl godt, men vær gjerne forsiktig med hvordan du håndterer juletreet likevel. Har du parkettgulv er det noen ting som kan være ekstra nyttig å være klar over.

– Ved skader på parkett som er oljet så kan du bruke en hardvoksolje på de utsatte områdene. Har du et parkettgulv av eik og en juletrefot av jern, er det viktig å passe på at det ikke kommer fukt mellom gulvet og juletrefoten. Da kan det dannes sorte flekker i treverket. Disse kan blekes vekk med oksalsyre, forteller Klauseie.

Når du vanner treet

Har du et ekte juletre, må det selvfølgelig vannes på et tidspunkt. Sofie Linge hos gulv­produsenten Pergo har noen tips til hva du bør tenke over.

– Det er alltid lurt å være oppmerksom på vannbruken. Pass på at det ikke renner over og ut på gulvet. Om det skjer, er det viktig å være rask og tørke opp dette, ikke la det bli liggende væske på gulvet, da kan det trekke ned i faser og skjøter. Sett gjerne en potteskål under juletrefoten som kan fange opp vann slik det ikke treffer gulvet, anbefaler Linge.

Du grønne glitrende

Er du uoppmerksom når du flytter på juletreet kan det få konsekvenser.

– Ikke dra juletrefoten langs gulvet når du flytter på juletreet. Er den laget av metall kan du skade gulvet, sier Linge.

– Får du skader på gulvet, ta kontakt med din gulv­leverandør. De har ofte egne voks- og lakk­produkter som matcher gulvets farge.

Kilde: Husk å beskytte gulvet under juletreet (IFI)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS